Закарпаття: В області розпочалася операція «Первоцвіт»

Початок весни – золота пора для квіткових браконьєрів (першоцвіти масово знищують заради наживи). Рослини, які цвітуть навесні, завжди привертають до себе увагу своєю красою і тим, що це перші розквітлі рослини після довгої зими. На жаль, часто їх збирають, складаючи великі букети напередодні весняних свят. Тому по усій Україні щороку проводиться операція “Первоцвіт” – природоохоронці, правоохоронці та лісівники штрафують продавців та збирачів весняних квіток. Посилено контроль і на пунктах пропуску через державний кордон. Першоцвіти – ходовий товар і за межами країни. На території Закарпаття росте понад 10 видів первоцвітів, які занесені до «Червоної книги». Шафрани, проліски, рябчики та підсніжники можуть зникнути! Незабаром продавці червонокнижних весняних квітів з’являться на вулицях, ринках та трасах. Люди добре знають якої шкоди завдають природі, однак, з року в рік цим займаються і, що найсумніше, вчать цьому своїх дітей.

Адже на трасі можна помітити діточок шкільного віку, що пропонують ранньоквітучі рослинки. Бували випадки, коли екологи на галявинах лісу знаходили накриті поліетиленової плівкою діляночки з підсніжниками чи пролісками, – це завбачливі браконьєри «потурбувалися», щоб квіти швидше проростали.

Щороку першоцвітів у природі стає менше. Звичайно ж, якщо люди й надалі їх масово знищуватимуть, то вони можуть взагалі зникнути. Пояснення прості й зрозумілі для кожного – якщо рослину зірвати, порушується процес її розмноження, без квітки не сформується насіння і до наступної весни вона загине… Тому браконьєрів будуть карати штрафами. Бувалі продавці ранньоквітучих вигадують ніби квіти виростили вдома. Однак, це не звільняє їх від відповідальності.

Згідно чинного законодавства ті, хто торгує червонокнижними рослинами, мусять платити штраф до 15 гривень за кожну вилучену квітку. Крім того, за первоцвіти з юридичної особи можуть стягнути від 50-ти до 510 гривень.

Державне управління охорони навколишнього природного середовища в Закарпатській області закликає усіх не збирати ранньоквітучі рослини. Пам’ятаймо, збираючи — ми губимо їх, купуючи допомагаємо губити! Збирання первоцвітів дуже шкідливе для природи тим, що не дає можливості рослинам утворити насіння. До того ж пошкоджуються сусідні квітки, ламаються стебла та бруньки. Всі вони потребують нашого захисту. Квітка у вазі завжди приречена на загибель. Хай лісові квіти тішать око, серце і душу всіх, хто після вас прийде до лісу.

Прес-служба Державного управління охорони навколишнього природного в Закарпатській області