Закарпаття: Паспорти і набуття громадянства іншої держави, підпал монумента, гучні заяви політиків, інфантильне мовчання влади… — Що за цим стоїть?

Вколисане поствиборчою стабільністю, громадсько-політичне життя області за останній місяць отримало іншу тему для пробудження. Порепане мов та китайська платівка «русинське питання» змінило інше, не менш гостре – угорське.
Паспорти і набуття громадянства іншої держави, підпал монумента, гучні заяви політиків, інфантильне мовчання влади… – що за цим стоїть і що послідує далі розпитували у керівника Закарпатського інституту політичних досліджень Віктора ПАЩЕНКА.

Останнім часом усе більше розмов про масову видачу угорських паспортів на Закарпатті. Минулими вихідними, немов у відповідь на політику Будапешта, було підпалено угорський монумент. Що далі?

– Як правило, подібні питання використовуються, коли йде боротьба за владу. «Угорська тема» вигідна будь-яким політикам, які, банально, намагаються зробити кар’єру, мобілізувати електорат. Їм вигідно зібрати на якійсь гострій темі чим побільше людей і, таким чином, стати лідером. Це широко використовують. Найпростіше, мобілізувати маси на питаннях національних і релігійних: використати незадоволення, об’єднати людей навколо їхніх історичних цінностей. Так як специфіка нашого регіону така, що у людей відсутній релігійний фанатизм, то націоналістичні теми будуть випливати і надалі.

Чому ці питання болючі? Бо вони лежать на рівні не свідомості, а інстинктів. Коли йде поділ на «наших» і «не наших». Людей, що так мислять дуже легко експлуатувати в політичних конфліктах. Не від великого розуму і не великі розумаки ті пам’ятники нищать. І вичислити їх не є великою складністю. Але вже далі копнути, хто їх «напоумив» – це вже нікому не вигідно. Не буде далі ні рішення суду щодо затриманих, у кращому випадку дадуть за хуліганство, глибокого слідства не проводитимуть, тому що за тим уже стоять більш фундаментальні політичні інтереси. До прикладу, комусь вигідно привернути увагу до цієї проблеми. Для більш агресивних дій потрібні більші масштаби.

Дуже важко інтелектуально пояснювати людям що таке реформа, які відбуваються економічні процеси. А тут: наших б’ють – це відразу зрозуміло.

Завжди легше об’єднуватись проти, аніж за.

– Тему масової видачі угорських паспортів на Закарпатті прокоментували. здається, усі – експерти, журналісти, навіть посол та консул Угорщини, але і МЗС України, і обласна влада – вдають глухонімих. Чому так?

– А що наша обласна рада може коментувати? Коментувати збоку державницьких інтересів? Нема сенсу. На обласному рівні влада все-одно нічого не вирішує.

Коментувати угорцям, які в питанні видачі їм паспортів безпосередньо зацікавлені? Це значить відбити свій потенційний електорат. У крайньому разі, перетворити його з нейтрального на негативно-настроєний.

– Як би мала діяти українська влада – центральна, місцева – у нинішній ситуації на Закарпатті?

– Політична позиція уряду і парламенту мала би бути чітка з точки зору державницьких інтересів. Якщо в нас є норма про єдине громадянство, то, в принципі, при отриманні іншого громадянства, громадянин автоматично мав би позбавлятися українського громадянства.

Але тут потрібна чітка позиція. Та коли питання громадянства краще не чіпати, бо в кінцевому рахунку, за ланцюговою реакцією, це може зачепити інтереси Росії, займати таку чітку позицію нашому керівництву, яке лавірує і намагається задобрити Москву, просто не вигідно. І тому сьогодні є намагання уникнути конфлікту: не вирішити його, а затушити, або перевести у зовсім дрібний конфлікт. До прикладу, підвести увагу до того, як вирішують свої претензії до угорців ті ж самі «свободівці», до розпалення націоналістичного конфлікту і тому подібне. Загальна увага привертається не до великої політики, а звичайного хуліганства.

– Раніше значно гучнішою була тема русинського сепаратизму. Тепер, видається, угорського. Чи знаходить ця тема відображення у суспільних настроях закарпатців, чи є суто медійною чи штучно нав’язаною політиками, радикалами?

– Штучно нічого розпалити не можна. Ситуація тліла. Разом з тим, звичайно, нагнітання конфлікту трохи стимулюється.

Націоналістичні теми на Закарпатті будуть використовуватись і надалі. Коли йде соціальне напруження – то вони використовуються завжди. І навпаки: використовуються ці питанні – і йде соціальне напруження.

Але розпалити можна тільки те, що готово розгорітися. Звісно, в нагнітанні є політика, але спочатку відображуються суспільні настрої, а потім йде лавина.

Аліса Квич, Мукачево.нет