Закарпаття: Пішов із життя відомий на увесь Радянський Союз футболіст і тренер Йосип Беца

Йосип Беца – вихованець мукачівської футбольної команди “Більшовик”. В 1949 році був призваний в лави Радянської Армії, де був зарахований в команду Прикарпатського військового округу “Спартак”, який в 1953 році виграв першість Всесоюзного товариства “Спартак”.
Восени 1953 року його переведено в московське ЦСКА. Всесоюзне визнання прийшло до нього під час виступів за цей клуб.

У 1955 році армійці стали володарями Кубка СРСР, двічі в 50-х роках вигравали бронзові медалі. У 1956 році Йосип Беца дебютував у збірній СРСР в матчі проти збірної Франції. Успішна гра “забронювала” для нього квиток у Мельбурн. Як півзахисника збірної СРСР та ЦСКА, його було включено у список 33 кращих футболістів країни. Олімпійські ігри в Мельбурні вписали яскраву сторінку в історію радянського футболу – там наші гравці, серед яких був і мукачівець Беца, вибороли перші золоті медалі.

Завершивши виступи у великому футболі через травму, в 1958 році Йосип обрав тренерську професію. У 1961 році був запрошений тренером команди вищої ліги СКА Ростова-на-Дону. Під його керівництвом ростовчани у 1966 році здобули звання віце-чемпіонів СРСР, а Йосипу Йосиповичу було присвоєно звання “Заслуженого тренера РРФСР”. Відтак Йосип Беца очолював футбольні команди Північної групи військ (Польща), СКА – Північно-Кавказького військового округу, клуби першої та вищої ліг СРСР “Металург”в Запоріжжі, “Арарат” в Єревані, “Кайрат” в Алма-Аті, СКА в Одесі та СКА в Ростові-на-Дону. В 1990 році Йосип Беца повернувся в Мукачево і часто навідувався в Мукачівський дитячо-юнацький футбольний клуб “Іскра”, роботі з вихованцями якого віддав багато років.

Рішенням 12 сесії Мукачівської міської ради XXII скликання 22 жовтня 1997 року Йосипу Йосиповичу присвоєно звання “Почесний громадянин Мукачева”.

Співчуття у зв’язку зі смертю висловив голова ФФЗ Михайло Ланьо: “Від керівництва та всіх працівників федерації футболу Закарпаття, й себе особисто висловлюю глибокі й щирі слова співчуття у зв’язку з передчасною смертю видатного спортсмена.

Ми низько схиляємо голови в пам’ять про померлого й передаємо наші щирі співчуття рідним та б лизьким покійного.

Світлий образ видатного закарпатця, одного з найяскравіших спортсменів століття, Людини з великої літери назавжди залишиться в наших серцях”.

Федерація футболу Закарпаття