ГМО міститься у половині продуктів світу

Останнім часом не вщухають суперечки щодо шкоди ГМО, яке необхідне для задоволення зростаючого споживчого попиту у світі.

До генетично модифікованої продукції належить сьогодні більша частина виробленої у світі сої, зернових і бавовняних культур. У результаті, майже половина харчової продукції у світі, вирощеної за останні 15 років, штучна.

Виробники зі свого боку заявляють, що всі вирощені з лабораторного насіння рослини, безпечні для людини. Тільки у січні цього року було створено три нових види зернових культур, і мало не розпочате масове створення лосося, що динамічно росте. У той же час деякі виробники ГМ-продукції наполягають на скасуванні “особливого” маркування, що наноситься на їх товарне упакування, так як не бачать різниці між своїм насінням та вирощеним природним шляхом.

Відзначимо, що головним фактором виробництва ГМ-насіння стало зростання споживчого попиту у світі. Для того, щоб нагодувати населення Землі, потрібно вирощувати більше рослин.

Виробництво такого обсягу природним шляхом виявилося неможливим. У зв’язку з цим просуванням інноваційних генетичних технологій у сільському господарстві, наприклад у США, займаються і Міністерство охорони здоров’я і соціальних послуг, та Міністерство сільського господарства. Вони вже схвалили велику кількість ГМ-продукції.

“Біотехнології йдуть вперед, не можна відмовлятися від можливостей прогресу. Для виробництва потрібної кількості палива, етанолу, необхідні ГМ-цукрові буряки. А щоб нагодувати мільйони жителів країни ми вирощуємо ГМ-зерно, сою та кукурудзу. Але ми повинні запобігти появі неякісного генетично модифікованого насіння”, – висловив свою думку Том Вілсак, міністр сільського господарства США.

Однак, активісти руху проти ГМО у свою чергу заявляють, що “втручання у природні процеси ніколи не приносило людству добра”, і вказують на необхідність перегляду питання можливості створення ГМ-рослин.

tsn.ua