Головними героями Дня української культури у Будапешті стали Леся Українка та Маркіян Шашкевич

Масові заходи Дня української культури, організовані Товариством української культури та посольством України в Угорщині, пройшли під знаком вшанування творців випущеної 174 роки тому у Будапешті літературної збірки “Русалка Дністровая” та відзначення 140-річчя з дня народження видатної української письменниці Лесі Українки.
За багаторічною традицією, заходи Дня української культури розпочалися в угорській столиці біля Меморіальної дошки “Русалка Дністровая”. Пам’ятку з написом “На цьому місці в Угорській королівській університетській друкарні 1837 року вийшов у світ альманах “Русалка Дністровая”, поява якого зіграла визначну роль у розвитку української літератури нового часу встановило у 1998 році Товариство української культури Угорщини.

Вінки до Меморіальної дошки поклали голова Державного самоврядування українців Угорщини і Товариства української культури Ярослава Хортяні та посол України в Угорщині Юрій Мушка, які у своїх виступах після урочистої церемонії говорили про значення для розвитку української культури першої літературної ластівки Західної України – альманаху народних пісень і літературних творів Івана Вагилевича, Якова Головацького та Маркіяна Шашкевича. 174 роки тому у Будапешті було випущено 1000 примірників книги, яка нині є безцінним літературним раритетом. Один із 40 збережених донині його оригіналів зберігається у бібліотеці ім. Маркіяна Шашкевича у Центрі української культури, освіти і документації, де тривало свято української культури.

Тут, в цьому духовному осередку українців, відбувся літературно-музичний вечір з нагоди 140-ої річниці з дня народження Лесі Українки. Хвилюючою подією став виступ про свою знамениту родичку старійшини української громади в Угорщині Наталі Драгоманової-Бартої, онучатої племінниці геніальної української поетеси. Ще активна учасниця культурного життя українців, якій невдовзі виповниться 90 років, розповіла присутнім про останні розвідки творчості Лесі Українки, свою участь у вшануванні пам’яті видатної письменниці в Україні та Єгипті. На вечорі звучали вірші і пісні на слова Лесі Українки. Учні Недільної школи, що діє при Товаристві української культури в Угорщині, подарували глядачам поетичну композицію, сплетену з творів Лесі Українки.

Учасники свята переглянули документальний фільм про Лесю Українку з циклу “Великі українці”, а також оглянули виставку живописних та графічних робіт українського художника Олександра Гембіка.

Степан Ваш, Укрінформ