Закарпатці вшановують пам’ять Йосипа Йосиповича Беци

24 лютого 2011 року на 82 році життя перестало битися серце знаного і шанованого закарпатця, видатного спортсмена, олімпійського чемпіона Йосипа Йосиповича Беци.

Йосип Беца народився 6 листопада 1929 року в Мукачеві. У 14 років почав грати за юнацьку команду при мукачівській тютюновій фабриці. Через два роки високого на зріст та перспективного юнака запросили в кращу команду Мукачева – місцевий “Більшовик”, де відіграв лише один футбольний сезон через те, що 18-річним юнаком зацікавилися тренери станіславського “Спартака” Тут він провів два футбольні сезони.

З 1950 по 1952 рр. Йосип Йосипович – гравець львівського армійського клубу. У цій команді з ним було й чимало закарпатців. У 1953 році він грав за станіславський “Спартак”. 1955-1958 рр. – мукачівець захищав кольори одного з кращих клубів колишнього Союзу – ЦБЧА (Москва). У 1955 році Йосипа Бецу запросили виступати за олімпійську збірну СРСР. Чемпіон Олімпійських ігор у Мельбурні (1956 рік). Бронзовий призер чемпіонату СРСР (1955 та 1956 рр.). Володар Кубка СРС (1955 рік). У списку “33 кращі гравці сезону” був під №2 у 1956 році. У 1961 році був запрошений тренером команди вищої ліги СКА Ростова-на-Дону. Під його керівництвом ростовчани у 1966 році здобули звання віце-чемпіонів СРСР, а Йосипу Йосиповичу було присвоєно звання “Заслуженого тренера РРФСР”.
Відтак, Йосип Беца очолював футбольні команди Північної групи військ (Польща), СКА – Північно-Кавказького військового округу, клуби першої та вищої ліг СРСР “Металург” в Запоріжжі, “Арарат” в Єревані, “Кайрат” в Алма-Аті, СКА в Одесі та СКА в Ростові-на-Дону. В 1990 році Йосип Беца повернувся в Мукачево і часто навідувався в Мукачівський дитячо-юнацький футбольний клуб “Іскра”, роботі з вихованцями якого віддав багато років. Рішенням сесії Мукачівської міської ради 22 жовтня 1997 року Йосипу Йосиповичу присвоєно звання “Почесний громадянин Мукачева”. Під час святкування 100-річчя закарпатського футболу (2001 рік) був визнаним кращим гравцем області за всі роки.
У ці скорботні дні висловлюємо щире, глибоке співчуття рідним і близьким покійного. Світла пам’ять про Йосипа Йосиповича назавжди збережеться в наших серцях.

Закарпатська обласна державна адміністрація                    Закарпатська обласна рада