Закарпаття: Мешканка Іршавщини жебрала разом зі своїм 10-річним сином

Нині, на жаль,  досить   звичне  явище, коли на вулицях, на ринках, у кафе,  біля храмів, на автостанціях до людей підходять  з протягнутою рукою  замурзані дітлахи, випрошуючи  гроші нібито на булочку.  Зазвичай ми шкодуємо юних жебраків, даємо копійки у маленькі ручки, не  відаючи,  що  переважно їх  змушують жебракувати їхні ж  батьки, які  просто не бажають працювати.  У більшості випадків ці гроші йдуть на випивку дорослих.
Зокрема, під час недавнього рейду в одному із сіл Іршавського району Закарпаття співробітники  ВКМСД РВ УМВС  виявили  місцеву жительку,  яка разом зі своїм 10-річним сином випрошувала по селах  милостиню у людей.  Селяни, як правило, «купувалися» на цей трюк і давали спритниці, хто що міг:  продукти,  гроші, одяг.

Правоохоронці з’ясували: хлопчик  не відвідує школу, а щодня вирушає з матер’ю жебракувати, як на роботу.  Жінка не переймалася розвитком свого сина. Крім старшої дитини, вона ще виховує трьох  неповнолітніх.  А на всіх дітей горе-матір щомісяця  отримує соціальну допомогу — близько 2000 гривень.  Скоріш за все, збирання милостині стало для неї  своєрідним щоденним заняттям, котре приносить додатковий заробіток.

Після втручання працівників міліції хлопчика направили  на психолого-медико-педагогічну комісію при відділі освіти Іршавської РДА, де спеціалісти встановили: дитина  сильно відстає у своєму розумовому розвитку —  рахує в межах десяти,  освоїв шкільну програму лише в межах першого класу загальноосвітніх навчальних закладів.

Мати хлопця знайшла  виправдання своїм діям, пояснивши, буцімто вона   сама виховує дітей і їй не вистачає коштів на прожиття.  Нині вирішується питання про притягнення її до кримінальної відповідальності. Адже  байдужість і недбалість жінки  призвела до розумової відсталості в розвитку її дітей.  Тим  паче, що  ця громадянка  втягнула   неповнолітнього сина у незаконне заняття —  жебракування.

Не  кращу  ситуацію  застали  працівники ВКМСД спільно зі службою ДІМ Іршавського РВ УМВС  в іншому селі цього району. Тут правоохоронці  виявили  восьмеро дітей шкільного віку,  які систематично не відвідували навчальні заклади. І в цьому випадку  батьків  притягнуть  до відповідальності за неналежне виконання  обов’язків. Окрім цього, з ними стражі порядку провели профілактичну бесіду, під час якої  роз’яснили вимоги  чинного законодавства про обов’язкову середню освіту.

Віта ГОРЗОВ, Іршавський  РВ УМВС України в Закарпатській області