Прикордонний Чоп: Діалог податківців з підприємцями

Нещодавно у залі засідань Чопської міської ради відбувся «круглий стіл» за участю начальника МДПІ Тараса Триндяка,  заступника начальника управління Пенсійного фонду в Ужгородському районі Андрія Печкара, завсектором масово-роз’яснювальної роботи та звернень громадян Ужгородської МДПІ Тетяни Кость із представниками малого та середнього бізнесу в прикордонному Чопі.
Ініційована податківцями зустріч мала на меті розглянути складнощі щодо впровадження загальних питань Податкового законодавства, тобто тих базових положень, які  набули чинності з першого січня  поточного року; відмінності системи єдиного соціального внеску та особливості декларування доходів, а відтак, відповісти на питання присутніх.

Відкриваючи зібрання, Тарас Михайлович, зокрема, деталь-ніше зупинився на питаннях новацій у ПК, які податки принесуть  користь бюджету, чим перекрити втрати місцевих бюджетів від деяких нововведень на ін-ших, не менш гострих проблемах, які нині найбільше турбують представників малого та середнього бізнесу. Так, із січня зменшено кількість податків: замість 29 загальнодержавних та 14 місцевих податків та зборів, справлятимуть тільки 18 загальнодержавних та 5 місцевих. Від деяких скасувань, наприклад ринкового збору, за словами  головного податківця, місцеві бюджети таки втратять, адже саме даний платіж був ефективним. Не обійшов увагою Тарас Михайлович і аналізу перевірок, як планових, так і позапланових. Окремо зупинився на питаннях погашення прострочених податкових зобов’язань, тобто, на нормах розстрочки та відстрочки наявного податкового боргу та підставах, відповідно до яких ця процедура власне й буде проводитись. Кілька слів було сказано й про відшкодування податку на додану вартість: за новими правилами для деякої категорії сумлінних платників дана процедура нині проходитиме автоматично. Ознайомив платників ПДВ із Єдиним реєстром податкових накладних тощо.

Стосовно  особливостей декларування доходів  громадян, а саме про терміни, порядок  та підстави даної кампанії розповіла присутнім Тетяна Кость. За словами Тетяни Петрівни, нововведення торкнулися порядку та термінів подачі декларацій. Стосовно останніх, то вони продовжені. Цьогоріч на дану кампанію передбачено чотири місяці замість трьох, протягом яких вона відбувалася минулого року.

Докладніше  на питанні сплати єдиного соціального  внеску підприємцями до Пенсійного фонду  зупинився Андрій Печкар:

– Суттєва  відмінність системи єдиного  соціального внеску – це те, що тепер  єдиний податок і сплата внесків  до Пен-сійного фонду розділені.  До цього року з єдиного податку  проводилось відрахування до ПФУ  автоматично, тепер такого нема. З січня платнику єдиного податку потрібно окремо платити і податок, і внесок.

Андрій  Андрійович відповів на питання щодо суми внеску, який потрібно сплатити підприємцю на спрощеній системі, термінів та сум  сплат, а відтак, куди й на які  рахунки сплачу-вати.

Згодом  перейшли до відпо-відей на письмові запитання, які присутні мали змогу  адресува- ти фахівцям. Загалом, за словами Тараса Триндяка, якщо у підприємців й виникатимуть склад-ні питання, варто готувати письмовий запит у податкову щодо своїх подальших дій. Таким чином можна уникнути багатьох неприємних ситуацій. Тим біль-ше, що нині й самі фахівці-податківці вникають у положення нового ПК, а відтак, знайомляться з правилами, за якими «гратимуть» цьогоріч.

Погодьтеся, важко згадати за останні п’ять  років законодавчу новацію, яка б викликала настільки сильний резонанс у суспільстві. Власне, тому основні положення Кодексу жваво обговорюються як в експертному середовищі, так і серед підприємців. Адже деколи й у податківців виникають сумніви щодо практичного застосування норм податкового кодексу.

Наразі  інформаційна метушня навколо даного документа дещо спала, ось уже  як два місяці діють базові положення  ПК, а вже з другого кварталу «стартують» іноваційні норми. Підприємці, схоже, серйозно готуються до виконання нововведень, але як будуть сприйняті останні, покаже час.

Тетяна  ФАЛІС, газета “Вісті Ужгородщини”