В Ужгороді вандали сплюндрували скульптуру Кафедрального собору

Днями в Ужгороді вандали пошкодили вежу на скульптурі Кафедрального собору, яка встановлена у пасажі. Автор скульптури – знаний в краї майстер Михайло Колодко.
«В ідеалі цей собор мав бути виготовлений з бронзи чи чавуну. Проте, оскільки проект був створений разом з кафедрою туризму і носив благодійний характер, єдиним можливим варіантом був армований бетон. Цей матеріал був компромісом, але як показала сумна практика, суспільство не готове до естетичної насолоди. Мені боляче та прикро від того, що люди не спроможні сприймати візуальне мистецтво. Я зараз навіть намагаюся не проходити повз понівечену скульптуру, аби зайвий раз не травмувати себе».

Скульптор розповів, що в майбутньому планує відлити скульптуру Кафедрального собору з більш стійкого до вандалів матеріалу. «Якщо після цього випадку зголосяться підприємці чи просто небайдужі – я з радістю займуся увічненням собору. Якщо вдасться домовитися з заводом «Турбогаз» – це не коштуватиме нічого, крім їхньої роботи. А якщо доведеться замовляти роботу у Львові – скульптура обійдеться у три – чотири тисячі гривень» – зазначив Михайло Колодко.

Висловив своє глибоке розчарування і викладач кафедри туризму УжНУ Олександр Коваль. «Писати заяв до міліції ми не будемо, тому що не віримо у результат. Мені прикро, що Ужгород перетворився на зруйноване місто, яке потребує тотального захисту. Скульптура Кафедрального собору – це був подарунок місту. Проте, вочевидь, такі подарунки Ужгороду не потрібні. Вандали псують її вже не вперше і це говорить лише про те, що з рівнем культури у нас є серйозні проблеми. Я, як ужгородець, не уявляю, наскільки сильно треба не любити своє місто, щоб руйнувати скульптури» – поділився пан Коваль.

Вікторія Рижова, Karpatnews.in.ua