Закарпаття: Угорський пам’ятник на Верецькому перевалі є предметом розпалювання міжнаціональної ворожнечі

Існування так званого пам’ятника угорському імперіалізму на кістках захисників Карпатської України, знищених союзниками Гітлера – мадярськими шовіністами – є злочинним. А будь-які спроби кримінального переслідування українських патріотів зі “Свободи”, які встали на захист національної честі та гідності українців, є неприпустимими та викличуть справедливу хвилю національного протесту не лише на Закарпатті, але й по всій Україні.

Про це йдеться у заяві Молодіжної громадської організації “Сокіл” з приводу переслідування керівників Закарпатської “Свободи” у зв’язку з подіями на Верецькому перевалі. Наводимо текст заяви повністю.

“Ми, молоді українські патріоти, глибоко стурбовані українофобськими подіями, що розгортаються на Закарпатті, зокрема арештом та переслідуванням активістів ВО “Свобода”.

Через недолугість, бездіяльність, а часом і продажність влади в Україні, вороже налаштовані щодо українців сили почуваються у нас як вдома. Спостерігаємо як впродовж останніх років на території незалежної Української держави вони незаконно встановлюють різноманітні пам’ятники, плити, меморіали, “малі архітектурні споруди”, що мають українофобський характер і символізують посягання на державний суверенітет і територіальну цілісність України, принижують національну честь та гідність українців, розпалюють міжнаціональну ворожнечу. Як правило, їх встановлюють різноманітні маргінальні шовіністичні організації тих держав, що у попередні століття були окупантами українських земель.

На Закарпатті такими є принизливі для українців надписи та численних міфічних птахах-турулах, що символізують угорський імперіалізм та владу угорців над частиною України. Але найяскравішим прикладом українофобії слугує скандально відомий так званий пам’ятник “Віднайдення Батьківщини угорськими племенами” на Верецькому перевалі, встановлений всупереч волі закарпатців. Його поява стала результатом містечкових, недалекоглядних домовленостей екс-президента України Віктора Ющенка з угорською стороною та виявилася межею знущання над національною пам’яттю українців та відвертим плювком в душу кожному українському патріотові. Адже на місці цієї споруди угорські фашисти та польські шовіністи навесні 1939 року по-звірячому розстріляли сотні захисників молодої української держави – Карпатської України.

Завдяки старанням низки патріотичних організацій (зокрема і нашої) впродовж останніх кількох років було зібрано свідчення очевидців тих подій, проведені роботи з віднайдення місць поховань розстріляних, а стараннями професійних археологів було розкопано декілька могил вояків Карпатської Січі. Саме на перевалі, що на межі Львівської та Закарпатської областей, заплановано спорудити військовий пантеон, де вже у вересні 2009 року вперше з належними почестями було перепоховано останки десяти січовиків.

Враховуючи викладене, вважаємо злочином існування так званого пам’ятника угорському імперіалізму на кістках захисників Карпатської України, знищених союзниками Гітлера – мадярськими шовіністами. Наявність цього обурливого символу угорського імперіалізму і шовінізму є предметом розпалювання міжнаціональної ворожнечі, тому вимагаємо негайно демонтувати зазначену українофобську споруду.

Загалом, ми, молоді українці, вважаємо, що усі символи окупаційних режимів на українській землі мають бути демонтовані як такі, що принижують українців.

Також МГО “Сокіл” вимагає припинити кримінальне переслідування українських патріотів зі “Свободи”, які встали на захист національної честі та гідності українців. Будь-які спроби кримінального переслідування українських патріотів є неприпустимими та викличуть справедливу хвилю національного протесту не лише на Закарпатті, але й по всій Україні.

Богдан Галайко, кандидат історичних наук, голова МГО “Сокіл”

Закарпаття онлайн