Закарпаття: Закон Янте – не для мешканців Мукачева

Мукачево – місто сильних духом і вірою людей. Воно вистояло перед багатьма лихоліттями. Так сталося і тоді, коли «медведчуківці» нав’язали нам кумівські важелі правління на чолі з керівником обласного рангу – паном Опачком. Мукачівці, яких тоді приїхали підтримати п’ятеро депутатів Верховної Ради України, висловилися цілком категорично: «Опачко, бери копачку, та йди собі на хутір!»
Тоді нас звинуватили за порушення закону Янте. Я ніколи не чув про такий закон. Але словник пояснив: «Ти – нуль, твої думки нікому не цікаві, бути безіменною посередністю – кращий для тебе вибір. Так ти уникнеш серйозних проблем». Закон Янте ґрунтується на почуттях ревнощів та заздрощів. Та є щось більш небезпечне: він дозволяє маніпулювати людьми.

Щоб запобігти новим бідам, мукачівці сформували свій антизакон Янте: «Твоя праця і твоя присутність на Землі важливі. Звичайно, думаючи так, ти можеш нажити чимало клопоту через відступ від закону Янте. Та не загуби присутності духу, живи без страху і, зрештою, ти переможеш». Незважаючи ні на що, ми залишаємося вірними своїм ідеалам буття: Мукачево – у п’ятірці кращих міст України за минулий рік (за рейтингом журналу «Фокус»).

Іван Копча, журналіст, Інтернет-видання “Панорама Мукачева”