Про значення імені в житті людини

Народилась дитина — радість для родини. Разом із клопотами про пелюшки-памперси всі члени сім’ї думають і про те, як же назвати маля. Як зазначають психологи, батькам не варто забувати, що обирають ім’я вони, а жити з ним дитині.

Загалом же нині чітких канонів у виборі імені немає. Тим більше, що і в Інтернеті, й у друкованих виданнях стільки всього можна знайти про значення імен! Тож одні батьки зупиняються на класичних варіантах, інші прагнуть до оригінальності, треті орієнтуються на астрологію чи нумерологію, бо вважають, що ім’я впливає на долю, отже, має стати найпершим оберегом для маляти. В магію імені вірили ще з прадавніх часів. Цікаво, що кожен часовий відтинок диктував свої “іменні” тенденції.
Древні слов’яни намагалися дати ім’я, яке, на думку старійшин роду, могло вберегти дитину від хвороби, хижого звіра, принести щастя. Деякі племена навіть давали дитині два наймення: одне повідомлялось усім, а друге, яке вважалося справжнім, зберігалося в таємниці. Це робили для того, щоб захистити дитину від злих чарів.

Після поширення християнства імена дітям під час хрещення давав священик, орієнтуючись на спеціальну церковну книгу-святці.
У 80-ті роки на перших сходинках рейтингів популярності були Сергій, Леонід, Григорій, Георгій, Ярослав, Михайло, Василь, Валентин, Віктор, Світлана, Наталя, Оксана, Ірина, Галина, Олена, Ольга, Любов, Ніна, Лідія, Надія, Лариса, Ярослава, Майя, Ляля.
У кінці 90-х їм на зміну прийшли Олександр, Максим, Владислав, Дмитро, Артем, Іван, Ілля, Данило, Кирило, Андрій, Єгор, Володимир, Богдан, Назар, Анастасія, Анна, Софія, Єлизавета, Марія, Катерина. Також працівники ДРАЦСів помітили, що батьки дедалі частіше називають дітей ім’ям, яке відповідає дню янгола.

Серед “екзотики” кілька років тому популярними були імена героїв телесеріалів, міфічних або книжкових персонажів. Зокрема, Аріанна, Афіна, Аврора, Берта-Софі, Есмеральда, Одіссей, Чингіз, Дарій, Діонісій, Ільяс-Адріано.

Останнім часом на зміну серіально-кіношній моді прийшла інша придибенція — бажання записати дитину всупереч правилам українського правопису: Артьом, Владимер, Глєб, Дмітрій, Кірілл, Філіп, Альона, Лізавєта. Батьків не зупиняє навіть застереження працівників ДРАЦСів, що в майбутньому носії цих імен можуть мати проблеми з оформленням документів.

При реєстрації народження просимо батьків добре подумати, наскільки комфортним буде для дитини те чи інше ім’я. Адже якщо не дотримуватися правил українського правопису імен, у дорослому житті, коли доведеться брати безліч довідок і оформляти велику кількість документів, популярні нині імена з російським звучанням приносять лише прикрощі і непорозуміння.

На моїй пам’яті безліч випадків, коли жінка, скажімо, за паспортом Єлєна починає оформляти пенсію чи одержувати спадкове майно, а в неї в одній довідці фігурує Єлєна, а в другій — Олена. Той, кому довелося цим займатися, знає, скільки сил, нервів і здоров’я витрачається на приведення усіх паперів до норми. Хотілося б, щоб нинішні молоді мами й татусі думали й про своїх майбутніх онуків. Адже декому з них усе життя доведеться носити ім’я у поєднанні з такими по батькові, як Кіріловіч, Нікітівна, Інокєнтійовіч… Удома можна називати своє чадо якими завгодно варіантами імен, але в документах бажано мати таке, що відповідає правопису.

Дуже добра давня українська традиція називати першого сина іменем діда, а другого — іменем батька (дівчаток відповідно іменами бабусі й мами). Це не тільки прояв любові й поваги до близьких людей, а й “закріплення” його на родовому дереві. Наші предки вважали, що ім’я, яким нарекли людину, впливає на її долю. Не знаю чи це правда, але за роки роботи в РАЦСі переконалася, що воно точно впливає на душевний спокій, створюючи проблеми чи дозволяючи жити без них.

Якщо у вас є варіанти імен, спочатку “приміряйте” їх на сторонню людину, попросіть когось вимовити те чи інше ім’я вголос. Прислухайтеся, чи не викликає обране вами ім’я неоднозначних емоцій або асоціацій. Якщо в устах сторонніх воно звучить якось “не так”, то ваш вибір, можливо, неправильний. Адже чужі люди не вимовлятимуть ім’я вашої дитини з тією ж любов’ю і ніжністю, що й ви.

Згадайте відомих людей або знайомих з ім’ям, яке хочете дати своїй дитині. Подумайте про їхні достоїнства і недоліки, зважте, наскільки вдале в них життя. Це дає уявлення про те, яким може бути характер вашого маляти. Якщо бажаєте своїй дитині спокійного, тихого життя, уникайте надто рідкісних або надто поширених імен. Бо рідкісні привертають зайву увагу, з якою буває важко впоратися. А дуже розповсюджені не дають можливості відчути свою унікальність.

Вікторія ЛОБУР,
начальник відділу ДРАЦС.
“Верховина” для mizgir.com.ua