Ужгород: Що спонукає людей до моржування?

Зимової пори ужгородці могли спостерігати за групою людей, котрі, не зважаючи на холод, сміливо заходили в крижану воду, аби скупатися. Одні дивилися на групу смільчаків з подивом, другі – з нерозуміння, а треті – із захопленням.

Щоб дізнатися, що спонукає людей на такий відчайдушний крок, ми поспілкувалися із тими, хто у час морозів наважується зануритися у води холодної річки Уж. Кожен з них розповів свою історію, яка зводилась до одного: «моржування – панацея від багатьох недуг і надія на здоровее та щасливе життя».

Олекса (займається моржуванням близько півроку).

– На початку грудня захисні функції людського організму найвищі – організм мобілізується. Тому цей час найкращий для того, щоб розпочати займатися моржуванням. Починати потрібно з короткочасних пірнань у воду: поступово роздягнулися, зайшли в воду, розслабилися, пірнули, піднялися з води. Усе це повинно займати до 10 секунд. Короткочасне пірнання в холодну воду ніякої шкоди людському організму не приносить.

Костянтин (моржує з жовтня минулого року).

– Перед тим, як увійти у воду, необхідно виконати специфічний ритуал. Роздягатися та одягатися потрібно з ніг. Це основне правило. Інше, не менш важливе правило, полягає в наступному: коли ви вийшли з води, обов’язково витріться. Особливо ретельно витирайте ті частини тіла, де знаходяться нервові вузли. Після цього переодягніться в сухий одяг.

Скільки часу ви перебуваєте в воді?

– Усе залежить від того, як довго людина займається моржуванням. Якщо вона заходить у крижану воду вперше, то їй потрібно тільки пірнути і відразу вийти з неї. У цьому випадку ніякої мови про 30 секунд перебування в холодній воді  не може йти.

Вийшовши з холодної живиці не можна забувати і про розтирання. Одягатися необхідно, повернувшись лицем на підвітряну сторону. Адже між лопатками знаходиться тепловий центр. У випадку, коли вітер буде дмухати вам у спину, ви можете легко простудитися. На холод людська імунна система реагує неадекватно і ви можете переохолодитися. А переохолодження в даній процедурі – це найстрашніше. Тому під час моржування необхідно виконувати, дотримуватися усіх цих нюансів та інших порад досвідчених моржів.

– Чи плануєте Ви й далі займатися моржуванням навесні?

– Я зобов’язаний цим займатися… Хто почав, то, як кажуть, на переправі хай не міняє.

Ярослав Пенчук (займається моржуванням 8 років).

– Моржуємо ми цілий рік. На початку зими Закарпатський обласний клуб моржів відкриває сезон моржування і приводить новачків, які б хотіли приєднатися до тих людей, котрим не байдуже власне здоров’я. У кінці зими, в залежності від погоди, традиційно закриваємо сезон моржування. Це умовне закриття: прощання із зимою. Бо у цей період – на початку березня з’являється сонечко, стає тепліше. Цьогоріч обласне закриття наш керівник Богдан Дикий проводитиме цієї суботи в Хусті.

У час рівнодення, це 22 березня, сонце вже рано починає підніматися і зігрівати землю. З цього моменту ми переходимо на ранкову пору моржування: на 7-8 годину — яка триває аж до початку грудня.

– Не лячно Вам було вперше заходити в крижану воду?

– Ні. Насамперед, потрібно себе внутрішньо підготувати: розслабити організм, зняти страх перед холодною водою. Я страх свій переборов і тепер кожного дня ходжу, аби пірнути в прохолодну воду. Моржую цілий рік, щоби «підзарядитися» енергетикою води. Тому що, як відомо, вода – це прилив енергії та інформації.

Скажу, що після декількох таких занять, імунна система людини починає краще функціонувати, покращується самопочуття.

— А скільки в Ужгороді людей, які займаються моржуванням?

На сьогодні в Ужгороді близько 200 людей, якщо й не більше, які займаються моржуванням.

Алла (моржує з кінця листопада 2009 року).

– До того, як я почала займатися моржуванням, я хворіла онкологією. У кінці 2009 року в мене відбувся рецидив: загострення моєї хвороби. Я запанікувала і «прибігла» на річку. До Закарпатського обласного клубу мене привів мій друг.

– Страшно було заходити перший раз в холодну воду річки?

– Ні, страшно хворіти. Завдячуючи моржуванню, в мене зникли мої недуги та покращилося самопочуття. Окрім онкологічного захворювання, у мене було постійне пониження тиску, глибока депресія… Особисто в мене був страх перед хворобою, але аж ніяк не перед водою.

– Чи маєте Ви намір і надалі продовжувати займатися моржуванням?

– Так, я кожного дня моржую. Для себе я вирішила, що наша вода, як у казці. Пам’ятаєте, є водичка мертва і є водичка жива. Живою водичкою лікують, а мертва – обновлює сили організму. Тому я лікуюсь як влітку, так і взимку.

Як розповіли учасники Закарпатського обласного клубу «моржів», секрет моржування – простий. Коли теплий організм занурюється в холодну воду, а потім — виниряє з неї, відразу спрацьовують наднирники. У результаті цього процесу починає виділятися адреналін. Відбувається омолодження організму. А це і є основною причиною, яка забезпечує оздоровлення людського організму. Тому ужгородські «моржі» обрали для себе свою істину:  краще стояти в черзі до холодної води, ніж в аптеці за ліками. Адже вони переконалися у цілющій властивості холодної води на власному організмі.

Т. Горянка,В. Попович, м. Ужгород