Закарпаття: У футболу Ужгорода з’явився гідний конкурент

У суботу та неділю на штучній ковзанці «Срібний лід» було багатолюдно. Тут вперше за останні 20 років проводився міжнародний турнір із хокею «Кубок Закарпаття».

У гості до ужгородських любителів цього виду спорту приїхали гості з Кошіце та Свидника (Словаччина). Ужгород підготував теж дві команди. Згідно з Положенням про турнір команди зіграли за коловою системою. Першими на лід вийшли «Карпатський медвідь» м.Ужгород та «Євротек» м.Кошіце. Кошицьку дружину вивів її капітан Богдан Андріїв. Ворота наших сусідів захищав Ростислав Ярема. За перемогу боролися Яро Белас, Пальо Міндрик, Славомір Грещак, Ян Міхел, Маріан Бендер, Яно Сівурка, Мішо Дечо та Андрій Андріїв. «Карпатський медвідь» вийшов на гру в такому складі: Євген Новіков у воротах, польові гравці Василь Ябрик, Віталій Чобаль, Віктор Мявканич, Іван Качур, Ярослав Рошко, Віктор Артемюк, Олександр Вашко, Василь Токар та капітан команди Сергій Ковач. Гра була доволі рівною. Словацькі хокеїсти, можливо, володіють кращою технікою, зокрема катання, але ужгородці грали напрочуд зібрано й самовіддано. Вони сміливо кидалися під шайбу, приймаючи на себе потужні кидки від синьої лінії Беласа, Грещака, Міхеля, Бендера. Відмінно зіграв голкіпер «Карпатських медвідів» Євген Новіков, який неодноразово зривав овації уболівальників. Забезпечивши в першу чергу захист своїх воріт, наші хокеїсти відмінно зіграли на контратаках. Особливо це вдавалося Віталію Чобалю та Василю Ябрику. У цьому матчі Віталій закинув три шайби. Василь Ябрик відмітився голом і двома гольовими передачами. Ще один раз Василь викотився на голкіпера словаків Ярему, але той виручив свою команду. Одну шайбу закинув Іван Качур, який у цьому матчі діяв трохи з глибини. У словаків закинули Яро Белас – дві та Славомір Грещак. Загальний рахунок матчу 5:3 на користь «Карпатських медвідів».

SAM_2427Гра проходила в доволі жорсткій боротьбі, але ар-бітри матчу Олександр Князєв та Роман Дужар повністю впоралися зі своїми обов’язками. До речі, символічне вкидання шайби в гру зробив Ігор Русанов, який багато років займався тренуванням юних ужгородських хокеїстів, ще до отримання Україною незалежності. Ігор Ілліч вкинув у гру шайбу, якою у 1976 році грали фінальний матч чемпіонату Ужгорода серед юнацьких команд.

У другому матчі на майданчику зустрілися команди «Popper» («Поппер») м.Свидник, Словаччина та «Шахтарський барс» (більшість хокеїстів із мікрорайону Шахта). Кармел Бохнович вивів на майданчик Петера Бохновича, Яро Дарбая, Івана Кузьму, Василя Стегуру, Олександра Кузнецова, Анатолія Нечаєва, Миколу Ганчака, Володимира Яцину. У «Шахтарського барса» до матчу готувалися Томаш Мітуля – капітан, Микола Щорс, Сергій Шутяк, Ярослав Малюта, Сілард Феєш, Ігор Гігіч, Михайло Саух, Ігор Черкашин, Василь Зубанич, Володимир Кречко. «Барси» невдало розпочали матч.

У словацьких хокеїстів просто відмінно діяли Кармел та Петер Бохновичі та Яро Дарбай. Уже за короткий проміжок часу рахунок був 3:0 на користь хокеїстів Свидника. Технічний і швидкий Петер Бохнович мов ножем розрізав захист ужгородців. «Шахтарські Барси» ніяк не могли знайти протидію швидкості. У підсумку Кармел закинув 4 шайби. Ще дві на рахунку Івана Кузьми, одну записав на свій рахунок Петер Бохнович. Усе, що вдалося зробити ужгородцям – це розмочити рахунок. Шайба влетіла у ворота словацької команди після кидка Ярослава Малюти. В ужгородців на полі була доволі рівна команда, але свидничани здобули велику перемогу за рахунок просто фантастичної гри Кармела Бохновича. Як кажуть, і один у полі воїн. Ще одного хокеїста слід відмітити – голкіпера свидничан Яро Дарбая. Словацький воротар стіною стояв на захисті своїх воріт, демонструючи чудеса реакції. У «барсів» треба відзначити Томаша Мітулю, Михайла Сауха, Володимира Яцину, Василя Зубанича, Володимира Кречка, а також голкіпера Миколу Щорса.

Увечері в матчі за третє місце зустрілися ХК «Євротек» Кошіце та ХК «Шахтарський барс» Ужгород. Глядачів зібралося справді багато, вони активно підтримували вдалі дії обох команд, хоч відчувалося, що їх симпатії були явно на боці ужгородців. Поєдинок обидві команди розпочали обережно. Мінімум ризику, максимум захисту своїх воріт. Така тактика невдовзі принесла успіх ужгородцям. У другій половині періоду Василь Зубанич і Михайло Саух скористалися помилками захисту, тож дві шайби влетіли у ворота Ростислава Яреми. Дячуючи голкіперу кошічан Ростиславу Яремі, на перерву команди пішли з рахунком 2:0 на користь «барсів». Захист словаків припускався помилок, але гол-кіпер у більшості випадків (крім двох), виходив переможцем у єдиноборствах із гравцями ужгородців. Дві «сухі» шайби додали впевненості діям ХК «Шахтарський барс». На 4 хв. другого періоду Володимир Яцина закинув третю шайбу і, видно, ужгородці вирішили, що справу зроблено, тож розслабилися. Розплата настала миттєво. Легкий і швидкий Мішо Дечо раз за разом, мов ножем, розрізав захист ужгородців. Можливо, «барси» втомилися, можливо, це кількахвилинна розслабленість зіграла таку роль, але за 11 хв. другого періоду шість шайб влетіло в сітку воріт далеко не найслабшого голкіпера Миколи Щорса. Три шайби закинув Мішо Дечо і по разу засмутили однофамільця героя громадянської війни Щорса Яро Белас, Ян Міхел та Славомір Грещак. Ці 11 хв. грізні «барси» виглядали, мов сліпі кошенята.

Третій період став продовженням другої половини другого періоду. Мішо Дечо, Яро Белас, Пальо Мінарік, Богдан Андріїв, Маріан Бендер закинули ще п’ять шайб. Причому закидали на будь-який смак. Шайби влітали після потужних кидків від червоної лінії з чітко розіграних комбінацій, а також виходів один на один. Ужгородці відповіли двома точними кидками, які на рахунку Михайла Сауха та капітана ужгородців Томаша Мітулі. Поки гра проходила в середньому темпі і, можливо, трохи вище середнього, «барси» грали на рівних. Як тільки Дечо, Грещак, Белас, Бендер, Міхел підвищили швидкості, ужгородська команда розсипалася, мов картковий будинок. Це не образа нашим хокеїстам, це відповідь на те, що в Ужгороді взагалі 20 років про хокей ніхто навіть не думав. Саме в двобої з сильними аматорськими хокейними командами Словаччини випливають слабкі місця наших хокеїстів. У більшості з них проблеми повсюди: у фізичній готовності, тактиці, техніці. Єдине, в чому ніхто не може звинуватити «барсів» (та й у якійсь мірі «Карпатських медвідів») – це у морально-вольових якостях.

У неділю в фінальному поєдинку зустрілися команди ХК «Карпатський медвідь» Ужгород та «Поппер» Свидник Словаччина. Арбітрами на вирішальний матч турніру «Кубок Закарпаття» було призначено Олега Сташишина та Миколу Щорса, які провели матч на пристойному рівні. Подивитися гру зібралася порядна глядацька аудиторія. І хокеїсти не засмутили своїх уболівальників. На майданчику вирували пристрасті. Гра велася на граничних швидкостях. На різні смаки глядачів були швидкісні проходи, потужні кидки з далекої відстані, хитросплетені комбінації, миттєві реакції голкіперів, самовідданість гравців (приймати на себе каучуковий диск, який летить із високою швидкістю, думаю, не дуже весело, але зате про хокей співають, що у цю гру грають справжні чоловіки). Фінал вдався на славу. А яка інтрига була у матчі! Цікаво було спостерігати за глядачами. Спочатку вони просто дивилися гру, потім хокей настільки їх захопив, що вони бурхливо підтримували вдалі дії гравців, а під кінець уже скандували «Ужгород, Ужгород!», віддаючи данину майстерності й самовідданості нашим хокеїстам.

Фінальний поєдинок розпочався атаками словацьких хокеїстів, заспівувачем яких був Кармел Бохнович. Не дивлячись на помилки в захисті, ужгородці стримували натиск свидничан. Дуже вдало в ці хвилини в нашій команді діяв воротар Євген Новіков. Але й він був безсилий проти сильних кидків Кармела Бохновича та Івана Кузьми з близької відстані. У нас хороші моменти були у Віталія Чобаля, Василя Ябрика, Сергія Ковача, але впевнена гра Яро Дарбая і поспішність наших хокеїстів не дозволили хоча б зменшити розрив. На перерву команди пішли при рахунку 2:0 на користь словацьких хокеїстів.

У другому таймі ужгородські хокеїсти стали сміливіше йти вперед. Крім того, більш пильну увагу приділили швидкому й технічному форварду «Поппера» Кармелу Бохновичу. Як тільки кращий гравець свидничан втратив свободу дій, гра відразу вирівнялася. Віталій Чобаль проскочив між двома захисниками і кинув шайбу у верхній ближній кут воріт. Дарбай зумів дотягнутися до шайби, а Віталій поборовся до кінця і проштовхнув її за лінію воріт. Голкіпер гостей вигріб шайбу, але арбітри зафіксували, що вона пересікла лінію воріт. Не встигли наші хокеїсти порадіти закинутій шайбі, як Кармел Бохнович витиснув максимум із далеко не гольового моменту. Знову різниця в рахунку сягла двох шайб. Небезпечні моменти виникали то біля одних, то біля інших воріт. Голкіпери були постійно у грі. Боротьба за шайбу велася на кожному клаптику поля. Ужгородці постійно атакували. Видно було, що словацькі хокеїсти втомилися і чекали свистка на перерву, щоб хоч трохи набратися сили. Сергій Ковач, Василь Ябрик, Віталій Чобаль, Олександр Князев постійно націлені на ворота. Із глибини майданчика їх підтримували Іван Качур, Віктор Артемюк, Василь Токар. Незадовго до свистка на перерву лідер атак ужгородців Василь Ябрик переграв голкіпера гостей Дарбая і знову звів розрив у рахунку до мінімуму. У перерві хокеїсти Ужгорода налаштувалися на боротьбу. Вони виходили на поле, мов наелектризовані. Ябрик і Качур постійно заводили партнерів – уперед, зрівняти рахунок, уперед, уперед. І тут словацькі хокеїсти двічі підряд піймали нас на контратаці. Спочатку Петер Бохнович закинув четверту шайбу, а слідом Іван Кузьма – п’яту. У такий час, мабуть, найвідданіший уболівальник втрачає віру в свою команду. Але Василь Ябрик, Віталій Чобаль, Сергій Ковач, Іван Качур, Віктор Мявканич, Віктор Артемюк, Олександр Вашко, Василь Токар проявили лідерські здібності. Команда продовжувала грати свою гру. Дві такі необов’язкові шайби не вибили ужгородців із колії. Темп гри зріс. Василь Ябрик філігранним фінтом звільнився від опіки і рахунок став 5:3. Тут же Віктор Артем’юк пострілом від синьої лінії закинув четверту шайбу. Уболівальники розпочали активну підтримку нашої команди. У хокеїстів немов крила виросли. Кращий ужгородський гравець цього матчу закинув п’яту шайбу у ворота Дарбая. Хокеїсти Свидника зупинилися. У них просто не залишилось сил. Уже і Дарбай не творив чудеса реакції, Кармел Бохнович надійно прикритий і не може впливати на перебіг подій на полі, як він це робив перші два періоди. І тут вирішальне слово взяв капітан. Сергій Ковач потужним кидком вперше за 53 хв. матчу вивів ужгородців уперед. У цей час ХК «Карпатський медвідь» виглядав як справжній ведмідь, якого розбудили і розізлили не на жарт. Віталій Чобаль закинув сьому шайбу, а переможну крапку поставив один із найнадійніших і стабільних гравців команди Василь Токар. Такого не чекали найбільш віддані уболівальники, 8:5. Це історична перемога закарпатського хокею.

У 70–80-х роках юні ужгородські хокеїсти під керівництвом Русанова та Ігнаткіна брали участь у багатьох турнірах. Дорослої команди у нас після 1946 року просто не було. Останніх 20 років не було умов, де можна було б грати хокей ні дітям, ні дорослим. Сьогодні завдячуючи групі підприємців на чолі з великим ентузіастом Василем Ябриком та за підтримки облдержадміністрації ми маємо ковзанку зі штучним льодом «Срібний лід», а також дві хокейні команди – «Карпатські медвіді» та «Шахтарські барси», дитячу секцію хокею, де займаються дітки віком від 5 до 10 років. І це при тому, що ковзанку відкрито всього півтора місяці тому.

На урочистому закритті тур-ніру «Кубок Закарпаття» зі словами вдячності до хокеїстів Ужгорода, наших сусідів-словаків, уболівальників звернулися заступник голови облдержадміністрації Іван Качур та в.о. голови федерації хокею Закарпаття Василь Ябрик. Кращим голкіпером турніру оргкомітет визнав воротаря ХК «Карпатський медвідь» Євгена Новікова. Кращим захисником – Мішо Дечо (ХК «Євротек» Кошіце), нападником – Кармела Бохновича – ХК «Popper» м.Свидник.

Пам’ятними призами нагороджено й арбітрів Олега Сташишина та Миколу Щорса. Дипломом за участь у міжнародному хокейному турнірі «Кубок Закарпаття» вручено ХК «Шахтарський барс» м.Ужгород. Бронзові, срібні, золоті медалі, а також дипломи трьох ступенів Іван Качур та Василь Ябрик вручили капітанам команд ХК «Євротек» Кошіце Богдану Андріїву, «Popper» Свидник Кармелу Бохновичу та «Карпатський медвідь» Сергію Ковачу. І ось урочиста мить. Під овації глядачів заступник голови облдержадміністрації Іван Качур вручає кубок-красень Сергію Ковачу за перемогу в міжнародному турнірі з хокею «Кубок Закарпаття».

Хокей на Закарпатті відновлено. Саме Сергій Ковач, Євген Новіков, Василь Ябрик, Віталій Чобаль, Іван Качур, Віктор Мявканич, Ярослав Рошко, Олександр Князєв, Віктор Артем’юк, Олександр Вашко, Василь Токар, а також Томаш Мітуля, Сергій Шутяк, Микола Щорс, Ярослав Малюта, Сілард Феєш, Ігор Гігіч, Михайло Саух, Володимир Яцина, Ігор Черкашин, Василь Зубанич, Володимир Кречко, Іван Кузьма, Василь Стегура, Олександр Кузнецов, Анатолій Нечаєв, Микола Ганчак, Володимир Яцина, Анатолій Баранов, Андрій Андріїв та Богдан Андріїв вписали нову сторінку в розвиток хокею на Закарпатті. Вони зуміли відродити цю цікаву гру. Турнір із хокею «Кубок Закарпаття» підтвердив статус Закарпаття як хокейної області.

У березні в Ужгороді відбудеться новий турнір. До нас у гості приїдуть хокейні команди Львова, Івано-Франківська, Кошіце та Свидника. Гра мужніх чоловіків стає все більш популярною, чого доброго скоро почне конкурувати з футболом.

Степан СЕЛМЕНСЬКИЙ, “Спорт тайм”