Закарпаття: За незаконне сміттєзвалище — до кримінальної відповідальності

Закарпатський міжрайонний природоохоронний прокурор порушив кримінальну справу за фактом зловживання службовим становищем службовими особами житлово-комунального господарства при Батьовській селищній раді Берегівського району та забруднення земель відходами (ст. 364 ч. 2, ст. 239 ч.1 КК України).

За інформацією Закарпатського міжрайонного природоохоронного прокурора Михайла ПОГОРІЛЯКА, службові особи житлово-комунального господарства при Батьовській селищній раді зловживаючи своїм службовим становищем та порушуючи законодавство, з 2007 року по теперішній час розміщували відходи на землях сільськогосподарського призначення.  Внаслідок чого ці землі було забруднено шкідливими для довкілля речовинами, що створило небезпеку для навколишнього природного середовища.

Закарпатським обласним державним проектно-технологічним центром охорони родючості ґрунтів і якості продукції, було проведено обстеження землі і  виявлено перевищення забруднення ґрунту по цинку в 3 рази, по свинцю у майже 10 разів та міді – 4,7 рази від гранично-допустимих концентрацій

До того ж, державною екологічною інспекцією підтверджено факт забруднення цієї земельної ділянки, площа якої понад 5 га, а також здійснено розрахунок розміру шкоди, зумовленої забрудненням земель на території Батьовської селищної ради, сума якої склала   понад  110 тис. грн.

Прес-служба прокуратури Закарпатської області