Site icon zakarpatpost.net

Луценку дадуть два роки, а Тимошенко — три?

Вирок колишньому міністру внутрішніх справ України Юрія Луценка повинні винести до середини липня, а екс-прем’єр-міністру Юлії Тимошенко – на початку 2012 року.
Як відомо, зараз і Луценко і Тимошенко вивчають матеріали справи. Нормальний термін ознайомлення з цією справою – 6-8 місяців, тобто максимум до кінця жовтня. У справі Луценка — 47 томів, ознайомлення почалося в грудні 2010-го, значить, закінчитися має не пізніше травня, пише газета “Сегодня”.

Потім справа передається до суду. Формально тривалість самого суду також не обмежена, але найбільш реально, що у випадку з Тимошенко воно триватиме 1,5-2 місяці, у випадку з Луценком — до місяця. Після оголошення вироку дається 15 днів на апеляцію і 21-30 днів на її розгляд. Якщо апеляцію відхилять, вирок набуває чинності.

Таким чином, вирок по Луценку повинні винести до середини липня, а в силу він вступить до кінця літа. У випадку з Тимошенко вирок повинен відбутися відразу після новорічних свят 2012 року, а чинності він повинен вступити до кінця зими 2012 року.

Якщо Тимошенко і Луценка таки визнають винними, то, за оцінками джерела видання в ГПУ, виходячи зі складу злочинів, Тимошенко можуть дати три роки, а Луценко — два роки. При цьому експерти впевнені, що ні Луценко, ні Тимошенко не посадять. Їм винесуть вирок з відстрочкою виконання.

Однак за законом, зі своєю непогашеною судимістю, вони не зможуть брати участь у виборах Верховної Ради восени 2012 року. А це, як зазначають джерела видання, викличе не менший міжнародний скандал, ніж посадка до в’язниці. У такому випадку Захід просто може визнати вибори нелегітимними.

“Відмова від суду або розвал справи в суді буде означати, що влада хотіла репресій, але злякалася. Це буде моральною поразкою Януковича. Тому найбільш правильним, з точки зору влади, буде довести вину Тимошенко, засудити її, а потім — підвести під амністію. У цьому випадку моральна перемога буде за владою, яка пробачила злочинницю і дала їй право брати участь у виборах”, — прокоментував політолог Вадим Карасьов.

Фокус

Exit mobile version