В Ужгороді презентували поетичну книгу Василя Кузана “Смерековий Камінь Зачарованої долини”

У вівторок, у перший день весни, у прес-центрі «Закарпаття» пройшла презентація книги Василя Кузана «Смерековий Камінь Зачарованої долини». Журналістам представили нове видання сам автор та Володимир Ньорба, директор видавництва «Краєвиди Карпат», яке випустило у світ книгу поетичної прози.
Представив журналістам книгу Володимир Ньорба, зазначивши, що метою видання є створення ще однієї візитівки краю – урочища Смерековий Камінь, що у національному заповіднику “Зачарована долина” на Іршавщині. Сам же автор розповів, що у книзі він спробував поєднати в художньому тексті 4 пори року у природі та в житті людини. “Це спроба опоетизувати та створити легенду Смерекового Каменю. Це спроба передати у ліричній формі сутність та філософію людського життя,” – розповів Василь Кузан. “Інколи мені здається, що в цьому тексті більше лірики, ніж у моїх поезіях,” – додав автор, водночас зізнаючись, що прагнув створити своєрідний магнетизм цього місця для гостей Закарпаття.

В цьому ключі Василь Кузан діяв і як літератор, пишучи твір, і як чиновник, адже будучи начальником Іршавського районного відділу культури і туризму, мав можливість докластися до маркування туристочного шляху в “Зачарованій долині”, до реальної популяризації як урочища, так і самого заповідника.

Текст “Смерековий Камінь…”, як розповів поет-лірик, планувалося видати в комплексі ліричних оповідей про всі національні парки Закарпаття. Однак із браком коштів цей проект не реалізувався і письменник, який саме в цей час святкує 25-річчя творчої діяльності та й власний день народження, вирішив видати ряд своїх книг, і в тому числі й цю поетичну прозу окремим виданням.

Газета “Мукачево”