Закарпаття: Солотвино названо екологічно небезпечним регіоном України разом із Чорнобилем

Найнебезпечнішими з погляду екології регіонами України є східні області, а також Чорнобиль, Калуш і Солотвино у Закарпатті. Про заявив президент Інституту екологічної експертизи “Зелений стандарт” Олександр Прогнімак.

Зокрема, відповідаючи на питання про те, чи є в Україні об’єкти, які перебувають у критичному стані і можуть викликати екологічну катастрофу, Прогнімак зазначив: “Таких об’єктів у нас вистачає. Це і Чорнобиль, це і Калуська проблема зі зміщенням ґрунту, це і Солотвино, де місто йде під землю. Можна сказати, що це весь Схід України, де розташовані великі підприємства хімічної, металургійної, вугільної промисловості”.

До того ж він наголосив, що Міністерство екології і природних ресурсів України фактично не робить ніяких дій, оскільки його фінансування обмежене.

“Насправді, щоб що-небудь зробити, треба мати доступ до бюджету. Наскільки я знаю, фінансування Міністерства екології обмежене. У них недавно проходили масові скорочення. Напевно, треба спочатку збільшити фінансування, а потім з Міністерства вимагати”, – сказав Прогнімак.

Нагадаємо, екологічно небезпечним Калушем занепокоїлися свого часу навіть ООН та Євросоюз, проте коштів на ліквідацію небезпеки не знайшлося.

Нагадаємо також, що на території україни багато таких місць. Так нещодавно на території Дніпропетровської області екологи виявили місце, де рівень радіації подекуди більший, ніж у Чорнобилі, і перевищує максимально допустиму норму у сотні разів.

tsn.ua