Міка НЬЮТОН: “Мені погрожували – казали зняти свою кандидатуру з “Євробачення”…

Від часу оголошення результатів національного відбору на «Євробачення-2011» український шоу-бізнес стоїть на вухах.
Перемога у пісенних «виборах» Міки Ньютон із піснею «Ангел» викликала шквал емоцій та звинувачень у нечесній грі й фальсифікаціях. Дійшло до того, що керівництво Національної телекомпанії України оголосило про проведення у четвер, 3 березня, «європеревиборів» – за участю Міки Ньютон і володарок «срібла» Злати Огнєвіч та «бронзи» Джамали. Однак Джамала одразу категорично відмовилася від повторного голосування (на відміну від фінального шоу, цього разу повинні були зараховувати по одному SMS з одного номера і відмовитися від думки журі). А напередодні «перевиборів» стало відомо і про «демарш» Огнєвіч – через несподівану травму ноги… Тому, як не крути, скандальний розвиток подій після перемоги Ньютон зайшов у тупик – потреба у проведенні суперфіналу відпала сама собою… В НТКУ офіційно повідомили: «Після штучного ажіотажу, що тривав три дні, було остаточно визначено, що на «Євробачення-2011» від України поїде Міка Ньютон».

Поки Міка розпочинає підготовку до травневої поїздки в німецький Дюссельдорф, шоу-бізнесовою тусовкою прокотилася чутка, що команда голосистої Джамали шукає виходів на організаторів російського відбору на «Євробачення-2011», який ще попереду… Прецедент уже був: два роки тому Анастасія Приходько після дискваліфікації з українського конкурсу перемогла в російських пісенних «виборах» – і представила Росію в «євромарафоні». Утім, піар-менеджер Джамали Денис Козловський заперечив «ВЗ» інформацію про російські амбіції артистки. «На даний момент жодних переговорів щодо можливої участі Джамали в «Євробаченні-2011» від інших країн не велося», – сказав він.

Тим часом, кореспондент «ВЗ» взяла ексклюзивне інтерв’ю у переможниці «Євробачення» по-українськи Міки Ньютон (справжнє ім’я – Оксана Грицай). Зауважу, співачка не уникла відповіді на жодне «незручне» запитання. А ще, хоча публічно спілкується здебільшого російською, нашій газеті відповідала чистою українською (родом виконавиця – із міста Бурштина Івано-Франківської обл.).

– Міко, як зустріли наміри НТКУ провести суперфінал «на трьох»?

– Мій продюсер Тимофій Нагорний відмовляв мене від участі у «перевиборах». А я наполягала, що таки треба заспівати вдруге, бо нічого не боюся. Тож у середині нашої команди йшла боротьба. Але потім, ще до нашої офіційної заяви, почали з’являтися новини від моїх суперниць… Зрештою, проводити «перевибори» і витрачати на це державні кошти не було підстав. Мені не було чого щось комусь доводити. А щоб ще раз зняти гроші зі своїх фанатів – на благо когось…

Ми не порушували жодних правил «Євробачення», і це підтвердила НТКУ. Офіційною представницею України на конкурсі у Німеччині є Міка Ньютон. Країна зробила свій вибір. Я перемогла і на думку журі, і за результатами SMS- та інтернет-голосування. Не оприлюднено жодного документа, який заперечував би це. Бали журі перераховували двічі – і двічі я опинялася на першому місці. Тому не розумію, чому довкола конкурсу розгорівся такий скандал. Усі теленовини, усі газети тільки про це й повідомляють. Я вже стала національним героєм (сміється. – Г. Г.). Пані Герман (заступниця голови Адміністрації президента Ганна Герман була серед членів журі фіналу нацвідбору на «Євробачення», а після шоу заявила, що ініціюватиме у створенні комісії за участю прокуратури, яка повинна розслідувати перебіг конкурсу. – Г. Г.) то хоче перевибору, то не хоче, кажучи, що це лише травмує артистів…

– У мас-медіа ви і Джамала перетворилися на запеклих ворогів…

– У цій «війні» усі чомусь дружно забували про Злату Огнєвіч, яка посіла друге місце. Лише Джамала і Джамала… Можна зрозуміти, звідки ростуть ноги всіх цих «розбірок»…

– Не встигли ви перемогти у нацвідборі, як в Інтернеті уночі розпочалася проти вас «війна»…

– Подумайте логічно, хто о першій ночі пішов в Інтернет і почав писати коментарі? Усі нормальні люди уже спали, навіть я.

– У «мережі» на вас полилося стільки бруду, стільки образ… Як вдається абстрагуватися від усього цього?

– Рятує знання про те, що цей негатив не йде від простих людей. Мої фанати пишуть мені, що їхні «коменти» стирають, аби залишився лише негатив проти мене… Смішно! Зрозуміло, що ініціаторами усього цього були ті артисти, які не перемогли. Але мої прихильники написали петицію на мою підтримку (на адресу перших осіб держави – президента Віктора Януковича і прем’єр-міністра Миколи Азарова. – Г. Г.). Підписалося вже дві тисячі людей (петиція проти кандидатури Міки Ньютон і на захист Джамали та Злати Огнєвіч, тим часом, зібрала в Інтернеті уже понад п’ять тисяч підписів. – Г. Г.).

– Йдучи на фінал відбору, сподівалися на перемогу?

– Перед ефіром сходила до Києво-Печерської лаври, і владика Павло благословив мене. Я не була переконана у перемозі, інакше – по-іншому поводилася б. До останнього хвилювалася, нервувала. Емоційно було важко…

– У телестудію ви прийшли у супроводі двох охоронців…

– До таких заходів безпеки ми вдалися, тому що мені погрожували – казали зняти свою кандидатуру з відбору на «Євробачення»…

– Хто казав?

– Ті, кому це може бути вигідно… Більше сказати не можу.

– Глядачі відправили за вас найбільше SMS, але з найменшої кількості телефонів. Ваші прихильники – заможніші від фанів інших артистів, що брали участь у конкурсі?

– Не впевнена, що усі ці дані не сфальсифіковані. На власні очі не бачила документів із мокрою печаткою. Звідки виплила ця інформація? Так, її оприлюднили на сайті Першого національного. Але ж не факт, що у тій таблиці – правильні цифри… Ми ще не мали часу займатися перевіркою SMS-голосування. Усі ці дні нам було не до цього… З іншого боку, правила, які встановила НТКУ, дозволяли надсилати з одного номера і сто, і двісті, і триста повідомлень. Та й відбір на «Євробачення» тривав півроку, тому фанат кожного артиста міг заощадити по сто-двісті гривень, щоб у фіналі підтримати свого виконавця.

– Чим ви «підкупили» українську публіку?

– Я нікого нічим не «купувала». Мій перший вчитель казав: виходячи на сцену, «не випендрюйся», не кричи, а покажи людям те, що вмієш, – і вони тебе оцінять. Того вечора вийшла перед камери із духовним настроєм. Хотіла просто заспівати – чисту, світлу пісню. І, думаю, мені це вдалося.

– Ви перемогли і за рішенням журі. Юрій Рибчинський, Ян Табачник, Єгор Бенкендорф та Едуард Клім поставили вам «десятки». Хтось із них підійшов до вас зі словами привітань?

– Після ефіру їм важко було привітати мене особисто. Адже двічі проводили перерахунок голосів журі, а в мене була велика прес-конференція. Коли звільнилася, на телестудії було вже майже порожньо. Зі своєю командою поїхала у ресторан. Уперше за весь день поїла, ми відмітили перемогу. А коли прокинулися вранці, уже визрів скандал…

– Ще один аргумент, який використовується у «війні» проти вас, – те, що ваш продюсер Тимофіч Нагорний і заступник гендиректора НТКУ Валід Арфуш – друзі. До того ж Тимофій працює у компанії «УКРНЕТ», а ця компанія була одним із основних спонсорів нацвідбору на «Євробачення»…

– Друг Тимофія Валід Арфуш поставив мені вісім балів… А в компанії «УКРНЕТ», яка була інформаційним спонсором національного відбору, Нагорний більше не працює. Звільнився. Тим паче, він же не був її власником, а простим директором з розвитку. Тому проводити якісь паралелі – не доцільно. Тимофій – не мільйонер. Якби у нас були мільйони, нам було б не до «Євробачення». Зняли б дорогезний кліп, купили б ротації в Європі – ось яким чином хотіли б добитися популярності в Європі.

– З’явилася інформація, що ви попросили НТКУ дозволити вам замінити конкурсну пісню «Ангел». Мовляв, у вас є краща композиція…

– Нічого такого я в НТКУ не просила. Так, у мене є багато нових пісень, зокрема написаних для мене в Америці. Але навіщо мені ще один скандал – тепер уже з заміною пісні? Ми попрацюємо ще над «Ангелом» – зробимо краще аранжування, щоб пісня сподобалася європейському слухачеві.

– Чи виробили уже стратегію підготовки до конкурсу у Дюссельдорфі?

– У всіх цих скандалах у нас не було часу навіть думати про це. Нас запрошують у Рим, на день народження Горбачова у Лондон… А ми, займаючись скандалами, не маємо часу ні на відкриття віз, ні на поїздки. Складення стратегії представлення Міки Ньютон на «Євробаченні-2011» – ще попереду.

– Болюче питання – кошти. У вашої команди назбирується 500-600 тисяч євро?

– Фінансово підтримати мене готові не українці, а американці. Дізнавшись про мою перемогу у відборі, вони зателефонували і сказали, щоб за гроші ми не хвилювалися. Я цікавлю цих людей як артист.

Коментар для «ВЗ»

Злата ОГНЄВІЧ,
володарка «срібла» нацвідбору-2011

Офіційне повідомлення на сайті співачки, яке з’явилося у середу, 2 березня: «У нас непередбачувана ситуація! Учора, 1 березня, пізно ввечері співачка Злата Огнєвіч отримала сильну травму ноги. Тому, вибачте, але усі виступи до середини березня не можливі. Само собою зрозуміло, не можемо розглядати участь Злати 3 березня 2011 р. у повторному відборі на «Євробачення». Ми раді, що взяли участь у національному відборі на «Євробачення-2011» і отримали високі оцінки журі та підтримку глядачів. Висловлюємо вдячність НТКУ – організаторам відбору представника від України на «Євробаченні» – за можливість представити телеглядачу пісню the Kukushka, за прозоре голосування глядачів і за те, що ви, не жаліючи сил і часу, провели всі етапи відбіркових турів достойно».

ДЖАМАЛА,
володарка «бронзи» нацвідбору-2011

З відкритого листа Джамали від 1 березня: «Не шкодую, що взяла участь в національному відбірковому турі на «Євробачення-2011». Щаслива, що за мене проголосувало утричі більше людей, ніж за артиста, якому присудили перше місце… Не хочу мати нічого спільного з маніпуляціями, корупцією і амбіціями окремих особистостей, чиїми інтересами вони не прикривалися б. Оголошено ще одне так зване голосування. Я більш ніж упевнена, що люди, які намагаються провернути це, зроблять все, щоб довести свою правоту і у черговий раз принизити мене та інших артистів. Розумію, що в них немає іншого виходу. Навіть якщо їм доведеться визнати, що люди проголосували за мене, вони зроблять усе, щоб вилити на мене потоки бруду і переконати всіх, що переголосування робилося спеціально «під Джамалу»… Я прийняла непросте для себе рішення – не брати участі у жодних показових «розбірках», єдина мета яких – заробити ще трохи грошей на ажіотажі довкола «Євробачення». Прошу вибачення у всіх своїх прихильників, які розраховували побачити мене у так званому суперфіналі, але піти на це означало б перестати бути самою собою. Роблю тільки те, у що вірю сама. А довіри до людей, які будуть організовувати і контролювати це голосування, у мене немає…».

На фото: Продюсер Тимофій Нагорний обдарував Міку Ньютон букетом із 99 троянд.

Галина ГУЗЬО, “Високий Замок”