Закарпаття: У Мукачеві сьогодні відкриють відреставроване крило пологового відділення ЦРЛ

У п’ятницю, 4 березня, в Мукачівській ЦРЛ відбудеться відкриття відреставрованого лівого крила пологового відділення.

Два роки тому з обласного бюджету було виділено 1 мільйон гривень для реконструкції лівого крила пологового відділення Мукачівської ЦРЛ. Та ці кошти так і не так і не дійшли до Мукачева. Обласні гроші було переведено до Києва і звідти вони не повернулися. Не зважаючи на це, місту все ж вдалося відремонтувати відділення.

“Міська рада спромоглася знайти кошти на капітальний ремонт відділення, який зараз ми благополучно закінчили. Реконструкція лівого крила обійшлася в півмільйона гривень”, – розповів порталу “Мукачево.net” заступник головного лікаря Ярослав Луп’як.

Два тижні пологове відділення пройшло переатестацію згідно з програмою Міністерства охорони здоров’я, Всесвітньої організації здоров’я та UNISEF “Лікарня доброзичлива до дитини”.

“Тому керуємося відповідними міністерськими наказами, які регламентують проведення пологів на сучасному рівні. Тобто, йдеться про підготовку вагітної жінки до пологів, грудне вигодовування, партнерські пологи, які передбачають присутність когось з родини, при необхідності, якісна первинна реанімація, можливість не розділяти маму з дитиною, раннє прикладання до груді”, – зауважив медик.

За словами Ярослава Луп’яка, якщо ще 20 років тому до породіллі нікого не пускали, то тепер ситуація кардинально змінилася. У відділенні практикуються  партнерські пологи: “Партнерські пологи є двох видів. Індивідуальні пологи, де жінка поступає до нас, народжує разом з партнером, знаходиться 2 години в післяпологовому відділенні і далі йде в індивідуальну післяпологову палату. Є індивідуальні сімейні пологові зали, де жінка народжує, 2-3 доби знаходиться у післяпологовому періоді з своєю дитиною. Людина, яка була при пологах може відвідувати її через окремий вхід, щоб не перехрещувати потоки поступлення вагітних і відвідувачів”.

У новому пологовому відділені створені умови, максимально наближені до домашніх: тут є і кондиціонер, і холодильник, і окремий санвузол.

Сьогодні об 11 годині відбудеться відкриття реконструйованого лівого крила пологового відділення.

“Це буде своєрідний подарунок жителькам Мукачева до 8 березня”, – на голосив Ярослав Луп’як.

Маріанна Савицька, Мукачево.нет