Закарпаття: Рада старійшин Мукачева обрала своїм головою – Василя Маркуліна

Створена як клуб старійшин Мукачева ця громадська організація працює вже десятки років і об’єднує шанованих у місті людей – колишніх і нинішніх директорів крупних підприємств і організацій, медичних та соціально-освітніх закладів. Цей осередок сповна відповідає своїй назві, адже переважна більшість його членів народилась що до початку або під час другої світової війни. Однак у цьому є і мінус, багатьом старійшинам роки і здоров’я вже не дозволяють брати активну участь у суспільному житті міста. Тому ми взяли курс на омолодження нашого складу, як кажуть, вирішили об’єднати мудрість і молодість. Хоча і молодість кандидатів поняття відносне, адже всі вони працюючі пенсіонери. Однак своєю високою фаховістю, вагомими життєвими здобутками, повагою до них мешканців Мукачева заслужили того, щоб поповнити наші лави.

Мова йде про колишнього командира військового підрозділу Олексія Куламовича Чернова, який надавав значну шефську допомогу медичним і освітнім закладам міста, виконував інтернаціональний обов’язок на кубі і у В’єтнамі та інших гарячих точках. Це і шанований у Мукачеві лікар, завідуючий урологічним відділенням Центральної районної лікарні Василь Васильович Бабіля, і відомий журналіст, головний редактор газети «Мукачівська Ратуша» Микола Миколайович Рішко.

Цими днями відбулося чергове засідання нашого осередку. Було порушено питання про зміну назви. Адже клуб – це культосвітня установа чи спортивна організація. Тому було одноголосно прийнято нову назву – «Рада старійшин Мукачева».

Обрано керівні органи. Головою ради – Василя Юрійовича Маркуліна, його заступниками – Василя Васильовича Савчука та Сергія Костянтиновича Бисагу.

Уже не перший рік активним членом осередку є колишній директор заводу «Точприлад» Василь Іванович Шпеник. Його трудова біографія викликає глибоку повагу. Юнак із села Жнятино Мукачівського району відмінно закінчив Львівський політехнічний інститут і вже через два роки роботи в конструкторському бюро одержав авторське свідоцтво на виріб, що відтак десятками тисяч штук виготовлявся на «Мукачівприладі». Згодом і сам був призначений на цей щойно створений завод першим головним інженером. А коли було вирішено створити в Мукачеві Конструкторське бюро контрольних приладів, його (згодом реорганізоване в завод «Точприлад»), керівником призначили Василя Шпеника. За більш як 40 років роботи директором він зробив неоцінимий внесок у розбудову Мукачева, завод допомагав у ремонту шкіл і дитсадків, вулиць.

Рада старійшин Мукачева ухвалила рішення рекомендувати В.І.Шпеника на звання Почесного громадянина Мукачева. До речі, шестеро членів Ради є Почесними громадянами Мукачева.

mukachevo-city.org