Сьогодні православні просять один у одного пробачення

Православні християни в останній день масляничних гулянь перед Великим постом, який цього року розпочинається 7 березня, збираються у храмах і просять один у одного пробачення. Неділя, що завершує Масляну, іменується Прощеною.
У Прощену неділю після вечірні у всіх православних храмах священослужитель від імені вірян читає молитву про те, щоб Господь допоміг людям гідно витримати пост. Потім духовенство просить пробачення у всіх людей, які знаходяться у храмі, а миряни просять пробачення у духовенства і один у одного.

Зазвичай одна людина говорить: “Пробач мене!”, а інша відповідає: “Господь тебе пробачить, і я пробачаю. І ти мене пробач!”. Вважається, що таким чином висловлюється надія на прощення Боже і скидається тягар людських образ.

За традицією, в цю неділю віряни просять пробачення і у всіх своїх домочадців і знайомих – щоб приступити до поста з доброю душею, не гніваючись на оточуючих.

“Якщо не будете прощати людям гріха їхнього, то й Отець ваш не простить вам гріхів ваших”, – сказано в Євангелії від Матфея.

Звичай взаємного прощення перед початком багатоденного поста склався ще в перші століття християнства. В єгипетських обителях подвижники збиралися разом, молилися, просили один у одного пробачення і йшли в пустелю. Деякі з них уже не поверталися.

Сорокаденний Великий пост є основним із чотирьох багатоденних постів, і пов’язаний з переказом Євангелія про те, як Господь 40 днів постив у пустелі. Відразу після Великого поста наступає пісний Страсний тиждень – на пам’ять про останні дні земного життя Ісуса Христа і його страждання.

Пост, або говіння, – це відмова не тільки від певної їжі, але від всіх шкідливих звичок і веселощів. Це час покаяння, роздумів і старанних молитов.