Бензин на АЗС буде по 12 гривень?

Уряд пообіцяв МВФ обкласти імпортний бензин митом. На посівні роботи пального може не вистачити: трейдери працюють «з коліс» і не роблять запасів.
Майже два тижні середні ціни на бензин марки А-95 тримались біля позначки 9 гривень, але цього тижня рішуче поповзли вгору. І хоча, за статистикою, літр 95-го можна купити в середньому за 8,98, реально таких цін на заправках нема. На Львівщині він у середньому коштує 9,25 гривні, у Києві – до 9,4. А у Донецьку є навіть по 9,9.

На початку лютого директор консалтингової агенції «А-95» Сергій Куюн у коментарі «ВЗ» прогнозував, що навесні бензин в Україні може коштувати євро. За його словами, враховуючи ціни на нафту, бензин в Україні мав би коштувати 10 гривень. А якщо уряд введе імпортні мита, то це додасть ще 1,3 гривні до ціни бензину та 80 копійок до ціни дизельного пального. Як бачимо, ще кілька днів, і ціни таки перестрибнуть «психологічну» позначку 10 гривень. Більше того, за оцінкою представника відділу зв’язків із громадськістю компанії «Концерн Галнафтогаз» Олега Дорожовця, якщо тенденції на ринку збережуться, то 95-й бензин може подорожчати до 12 гривень за літр. А якщо через нестабільну ситуацію у Північній Африці й на Близькому Сході нафта ще подорожчає, то стрибок буде ще більший – подорожчання нафти на 10 доларів тягне подорожчання літра бензину на 60 копійок.

Тим часом уряд, схоже, все-таки готується ввести імпортні мита на нафтопродукти, хоча ще зовсім недавно урядовці запевняли, що це питання не на часі, поки наші НПЗ не модернізовані. Але, виявляється, введення мита на імпортні нафтопродукти передбачено у Меморандумі з МВФ, підписаному у лютому. Зокрема, уряд бере на себе зобов’язання вжити «усіх необхідних заходів з метою запобігання безмитному неоподаткованому імпорту нафтопродуктів в Україну компаніями». Голова Всеукраїнського центру сприяння підприємництву Олександр Данилюк заявив, що уряд провокує «бензиновий» Майдан…

Насправді зобов’язання уряду, прописані у Меморандумі, на ціни бензину не вплинуть, вважає заступник директора науково-технічного центру «Психея» Геннадій Рябцев. «Безподаткового ввезення бензину в Україну — немає. Це стосується лише компанії «Лівела», якій Кременчуцький районний суд дозволив завдавати мільйонні збитки бюджету. А щодо введення імпортного мита, то його обстоює лише Міністерство енергетики. Але Міненергетики наткнулось на спротив Міністерства фінансів та Міністерства економіки, які не погодили такий крок. У Мінекономіки розуміють: якщо ввести імпортні мита, внутрішній ринок буде монополізований. Його розділять між двома-трьома структурами з російським капіталом. Попри це, Міненергетики продовжує дезінформувати перших осіб держави і відверто проштовхувати це рішення, – каже Геннадій Рябцев. – З імпортними митами ринок позбудеться якісного пального. Ціна має відповідати насамперед якості. І це уже питання до влади, чому на ринку продають бодягу? А щодо цін на імпортний бензин, то вони уже зараз на 40-60 копійок нижчі, аніж мали б бути. Нафтотрейдери працюють з маржею у 1% – таких низьких накруток немає на жодному іншому ринку. На продажу цистерни бензину АЗС має 50 гривень прибутку. Як можна працювати в таких умовах?».

Подорожчання бензину тягне за собою зростання цін на інші товари, адже у їхній собівартості є витрати на транспорт. Та це ще не найгірше. За місяць почнуться весняні польові роботи, а за таких цін на пальне аграріям буде сутужно. Більше того, експерти прогнозують, що пального може просто не вистачити, оскільки трейдери працюють «з коліс» і практично не роблять запасів. Тож коли різко зросте попит на солярку, можуть виникнути перебої з її постачанням.

“Високий Замок”