Муаммар Каддафі орендує сільськогосподарські землі в Україні?!?

У Верховній Раді перевіряють неофіційну інформацію про те, що опальний лівійський лідер Муаммар Каддафі нібито орендує в Україні землі сільськогосподарського призначення.

Про це повідомив Радіо “Свобода” голова парламентського комітету з питань аграрної політики, “регіонал” Григорій Калетнік.

Муаммар КаддафіЗа його словами, зараз доступні лише документи, які свідчать про наміри попереднього уряду виконати прохання Каддафі надати в оренду землі для вирощування сільгоспкультур, зокрема, пшениці. Чи завершилися ці переговори підписанням угоди, стане зрозуміло, коли надійде відповідь на офіційний запит.

“Я можу підтвердити, що така інформація дійсно циркулює по всім структурам і по людях. Називають різні цифри, натомість на видобуток нафти”, – сказав Калєтнік.

“Я дав офіційний запит до Держреєстру (Державний реєстр), щоб мені дали офіційну відповідь на цю інформацію, яким чином воно зареєстровано, якщо таке дійсно, відбулося. Якщо відповідь не дадуть у місячний термін – це буде порушення, тоді вже будемо домагатися по іншому, через Генеральну прокуратуру”, – додав “регіонал”.

В свою чергу, колишній віце-прем’єр-міністр з питань Агропромислового комплексу, глава фракції БЮТ-“Батьківщина” Іван Кириленко запевнив, що немає ніякої інформації про успішне завершення переговорів з Каддафі щодо оренди сільгоспугідь.

“Нічого, абсолютно, мені на цю тему навіть не відомо. Навіть не чув нічого подібного. Знаю, що переговори велися багато років, щоб на якихось умовах, або спільного виробництва, або за інших якихось можливостей, вирощувати сільськогосподарські культури, були, але далі розмов я не бачив ніяких документів, які б це засвідчили”, – сказав Кириленко.

Перший заступник голови Всеукраїнського союзу сільгосппідприємств Василь Ярошовець каже, що землі, які були б цікаві для Каддафі, повинні б мати таку площу, що її неможливо здати в оренду таємно, принаймні, законно.

“Навіть не думаю, що це є. Йшлося десь про 100 тисяч гектарів. Щоб таку площу взяти одним шматком, абсолютно виключено, так як землі розподілені між господарюючими суб’єктами. Не бачу можливості зробити таке швидко, потрібно багато часу”, – сказав експерт.

“Міг би бути інший варіант: щоб якась структура переуступила свої корпоративні права, але я такого не бачу, ці холдинги у нас всі під спостереженням”, – додав Ярошовець.

Як відомо, ООН, Євросоюз і США ввели санкції проти режиму Каддафі. Оголошено ембарго на постачання до Лівії зброї та матеріалів військового призначення, а також заборона на міжнародні поїздки Каддафі, 9 членів його сім’ї і 6 наближених. Крім того, заморожені зарубіжні активи Каддафі, його сина і ще 4 родичів.

finance.ua