Вручення Шевченківської премії у день народження Кобзаря пройде без Шкляра і Януковича

На нагородженні лауреатів Шевченківської премії не буде автора скандального роману “Чорний ворон” Василя Шкляра. За станом здоров’я не буде і президента Віктора Януковича.
9 березня в Каневі буде вручена Шевченківська премія за ряд художніх творів у розмірі 250 тисяч гривень кожна. Але найскандальніша премія не вручатиметься: в указі президента з цього приводу не опинилося прізвища письменника Василя Шкляра, автора роману “Чорний ворон”, який визначив для премії Шевченківський комітет.

Не буде на вручення і самого президента: за повідомленням його прес-служби, лікарі заборонили Віктору Януковичу поїздки на великі відстані до зняття швів на нозі, яке заплановане на 11-12 березня, пише “Сегодня”.

Зазначимо, роман “Чорний ворон” багато експертів і політиків порахували ксенофобським за непривабливе зображення в ньому росіян та євреїв, що стало приводом для звернення до Європарламенту його депутата від Латвії Олександра Мирського.

Крім того, напередодні Шкляр звернувся до президента з проханням перенести його нагородження “на той час, коли при владі в Україні не буде українофоба Дмитра Табачника”. При цьому супроводжуючи прохання вираженням поваги до самого Януковича.

У свою чергу відомий письменник Юрій Андрухович вже запропонував скинутися, щоб компенсувати Василю Шкляру невручену премію.

“Ця ситуація може стати феноменальною можливістю для громадянського суспільства трахнути владу ненасильницькою солідарною дією”, – наголосив Андрухович.

Письменник також розкритикував Шкляра: “Що мені незрозуміло, відмова Шкляра. Тобто навіть не він сам, а всі компліменти “Верховному Табачнику”, тобто Віктору Федоровичу: я вас поважаю, я до вас з незмінною повагою … До кого було це звернення “з незмінною повагою”? До зека?! До душителя всього українського?!”.

Шкляр тим часом заявив, що зібрані для нього гроші віддасть на зйомку фільму по “Чорному воронові”. За його словами, за це вже нібито готовий взятися польський режисер Єжи Гофман.

ТСН