Закарпаття: Рятувальники шукали горе-туристів із Тернополя та Дніпропетровська

Обідньої пори 8-го березня з інтервалом у годину до гірського пошуково-рятувального загону управління МНС в Закарпатській області надійшло два повідомлення про загублення та травмування туристів.

Під час спуску на лижах з гори Петрос (Рахівський район) один з лижників, що прибув разом з товаришами з міста Тернополя, втратив рівновагу на крутому схилі та кілька сотень метрів падав перекидом. Внаслідок «вільного польоту» отримав відкритий перелом правої ключиці. За викликом його товаришів на пошуки та надання допомоги вирушили працівники Ясінянського та Говерлянського підрозділів. Вже за годину рятувальники знайшли групу та надали горе-лижнику першу медичну допомогу. Під час транспортування з обледенілого схилу потерпілий на короткий час навіть втратив свідомість. 24-річного Андрія було доставлено до медичного закладу в смт Ясіня.

За годину тривожне повідомлення про зникнення туриста надійшло з Дніпропетровська. Жінка повідомила закарпатських рятувальників, що її 23-річний син, який перебуває на горі Стій (Міжгірський район), вже два дні не виходить на телефонний зв’язок. Востаннє він повідомив матері, що збирається згортати палатку в горах та спускатися в населений пункт в зв’язку з сильним похолоданням. На пошуки туриста вийшли працівники Воловецького та Міжгірського підрозділів. Через півтори години пошуків один з гірських рятувальників знайшов хлопця на залізничному вокзалі в смт Воловець. Оскільки екстремал не потребував надання медичної допомоги, з ним була проведена роз’яснювальна робота.

Олег Шрамко, Центр пропаганди УМНС в Закарпатській області