Віктор ТРИКУР: “Гідроенергетика може стати альтернативою блакитному паливу”

Маючи потужний природний потенціал, Закарпаття поки що залишається енергозалежним регіоном. В області виробляють до 8 відсотків спожитої електроенергії, а місцеві родовища природного газу дають лише 2 відсотки до потреби. Решта енергоносіїв, за винятком деревних ресурсів, надходить із-за меж області.

Над розв’язанням проблеми енергозабезпечення закарпатці працюють не перший рік. Як альтернативу блакитному паливу фахівці пропонують активніше використовувати гідпропотенціал закарпатських річок.

На останній сесії обласної ради народні обранці затвердили «Програму комплексного використання водних ресурсів Закарпатської області», яка передбачає практичне використання гідроенергетичного потенціалу річок області і дозволить збільшити власне виробництво електроенергії шляхом будівництва на території області об’єктів гідроенергетики.

Реалізувати програму передбачається у два етапи: перший – розробка і затвердження Схеми комплексного використання водних ресурсів області; другий – спорудження акумулюючих, регулюючих водосховищ, гідроелектростанцій за рахунок коштів інвесторів та з інших джерел, розміщення інших об’єктів водокористування, виконання протипаводкових заходів.

Загальна вартість затрат на розроблення Схеми комплексного використання водних ресурсів області складає понад 2,5 млн грн згідно з кошторисом, розробленим інститутом ВАТ «Укргідропроект». Обласною програмою передбачається цьогоріч виділити на розробку схеми 280 тисяч з облбюджету та залучити в якості інвестицій 250 тисяч гривень. Схема передбачатиме будівництво каскаду міні-ГЕС на притоках річки Тиса. Потенціал цих міні-ГЕС – від 5 до 20 мегават. Вже за 10-15 років область зможе на 70 відсотків може зменшити енергетичну залежність краю.

Ініціатор та розробник програми голова постійної комісії облради з питань територіального устрою, агропромислового комплексу і розвитку села Віктор Трикур констатує: гідпропотенціал закарпатських річок використовується далеко не на повну потужність. « Цей потенціал становить майже чверть від загальнодержавного і досягає майже 10 мільярдів кіловат-годин на рік. Наразі 4 гідроелектростанції області виробляють 120-160 мільйон кіловат-годин, або 6-8 відсотків річного споживання в області. Тому нам слід ефективніше використовувати відновлювальну енергію, адже саме електроенергія може стати альтернативою блакитному паливу. Враховуючи колосальний гідропотенціал річок Закарпаття, було б гріх не скористатися цим природним даром», – вважає Віктор Трикур.

Прес-служба облради