Закарпаття: Лауреатами літературної премії “Дебют-2010” стали Ярославна Іванова та Валентин Кузан (ФОТО)

9 березня в читальному залі Закарпатської обласної універсальної наукової бібліотеки відбулося оголошення та нагородження лауреатів літературної премії «Дебют-2010», заснованої в 2007 році закарпатськими письменниками та Закарпатською обласною організацією партії «ВО «Батьківщина».

Голова цьогорічного журі професор Сергій Федака відкриваючи церемонію нагородження зауважив: «2010 рік був продуктивніший на літературні дебюти, ніж 2009-й. Так претендентів на премію «Дебют» в поетичному жанрі було семеро, а в прозі за звання кращого дебютанта змагалися троє молодих літераторів».

До складу журі, крім С. Федаки також увійшли Олександр Гаврош, Михайло Рошко, Мирослав Дочинець, Мар‘яна Нейметі, Евеліна Балла та інші літератори.

Попри велику кількість претендентів двоє авторів отримали майже одноголосне схвалення від членів журі. Таким чином, лауреатом премії «Дебют-2010» в прозовому жанрі стала Ярославна Іванова зі збіркою оповідань «Танго метелика». Серед поетів переміг Валентин Кузан зі збіркою «Щось».

Присутній на церемонії голова спілки письменників Закарпаття Петро Ходанич відзначив, що в Україні держава занадто мало уваги приділяє молодим літераторам і подякував голові оргкомітету, депутату Закарпатської обласної ради від партії «ВО «Батьківщина» Андрієві Сербайлу за те, що завдяки цій премії вдається хоч трохи матеріально підтримати найталановитішу літературну молодь краю.

Зі свого боку Андрій Сербайло зазначив: «Той факт, що премію «Дебют» присуджують вже четвертий рік поспіль доводить, що це не політичний проект-одноденка, як про це говорили деякі скептики кілька років тому, а серйозний захід, спрямований на підтримку талановитої молоді. Незалежне журі, яке щороку визначає кращих, жодного разу не помилилося, оскільки всі лауреати продовжують успішну літературну творчість».

Сергій Федака зокрема відзначив, що минулорічна лауреатка «Дебюту» Інна Мочарник, отримавши грошову премію, видала нову книгу.

Андрій Сербайло вручив лауреатам дипломи, грошові премії, а також вже традиційний ексклюзивний торт у формі книги з іменами лауреатів після чого всі присутні мали нагоду поспілкуватися в неформальній обстановці, повідомили Інтернет-виданню zakarpatpost.net  у прес-службі обласної організації партії «ВО «Батьківщина».

Для довідки. Премія «Дебют» була заснована наприкінці 2007 року з ініціативи закарпатських письменників Олександра Гавроша, Сергія Федаки, Михайла Рошка та керівництва Закарпатської обласної організації партії «ВО «Батьківщина». Головна мета премії — виявлення, підтримка та заохочення талановитих молодих авторів, які зробили перші кроки в літературі. Журі обирає переможців в призовому та поетичному жанрах з-поміж тих молодих авторів, які протягом року дебютували в літературі (видали книжку або мали публікації в альманахах, літературних журналах українською мовою). Лауреатам вручається пам’ятний диплом та грошова премія, розмір якої визначається щорічно.

zakarpatpost.net