Анатолій Гриценко: Янукович захоплює владу в чотири етапи

План Януковича з концентрації влади в одних руках реалізується в чотири прийоми. Так у журналі Forbes висловився голова Комітету ВР з питань національної безпеки і оборони, голова партії «Громадянська позиція» Анатолій Гриценко, повідомили «Фразі» у прес-службі нардепа.
Так, за словами народного депутата, першим етапом є формування слухняного парламентської більшості. Він переконаний, що після обрання Януковича Президентом, Рада запрацювала швидко, але одночасно вибори втратили значимість.
«Програми, списки кандидатів, обіцянки – все це не має сенсу, коли після обрання депутату дозволено переходити з фракції у фракцію, – вважає голова Комітету ВР з питань нацбезпеки і оборони. – Машина голосування працює по команді Банкової. Проекти опозиції відкидаються апріорі. Закони приймаються без обговорення. Парламенту як органу, який представляє інтереси всіх виборців, з функціями контролю і фільтра від помилок, нарешті, як незалежної гілки влади – більше немає ».
Другим прийомом, на переконання голови «Громадянської позиції», стало повернення до Конституції часів Леоніда Кучми.
«Президент розширив повноваження, парламент втратив важелі контролю та впливу на уряд і силові структури – все це одним голосуванням Конституційного Суду. Думки народу та його представників в Раді не питали. Побічний ефект: Конституційний Суд як незалежний орган припинив своє існування », – пояснив Гриценко.
Третій крок на шляху до концентрації влади в одних руках – Закон № 7208.
«Янукович отримав набагато більше повноважень, ніж було у Кучми. Тепер у опозиції немає законного права очолити ключові комітети Ради – бюджетний, регламентний, з питань свободи слова та інформації. Депутатів позбавили права контролювати, як Кабмін перерозподіляє бюджетні кошти, запитувати і отримувати інформацію від СБУ та інших силових структур. Письмовий звіт в кінці року – і до побачення. Опозиції як інституту заборони і альтернативи влади з правом бути заслуханою в Раді – більше немає », – зазначив народний депутат.
Також під повний контроль Президент взяв Кабмін і центральні органи виконавчої влади. Як розповів голова Комітету ВР з питань нацбезпеки і оборони, Глава держави відтепер буде призначати і звільняти всіх одноосібно, не питаючи «свого» Прем’єр-міністра.
«Від уряду під патронат Банковій перекладається система державної служби – 300 000 чиновників. Прем’єра перетворюють в протокольно-технічну фігуру. Віце-прем’єрів і міністрів президент замикає на себе, як і керівників структур виконавчої влади. Усім наказано виконувати «доручення» Президента. Кабміну як самостійного органу не існує », – зауважив Гриценко.
На його думку, за таких умов виникає питання: чи впорається Президент?
«Адже ростуть ймовірність і ціна помилки. А кадрові та силові важелі може використовувати оточення, що теж небезпечно. І ще. Коли в країні за все відповідає одна людина, йому легко нав’язати чужу волю ззовні. Будь-якими способами », – підкреслив він.