Депутатам Європарламенту представили концепцію “Карпатський Горизонт”

9 березня у Страсбурзі відбулася зустріч депутатів Європейського Парламенту з представниками української, польської та словацької національних частин Карпатського Єврорегіону щодо майбутньої програми розвитку Карпат.
Ініціатором зустрічі виступив Томаш Поремба, депутат Європейського Парламенту від Польщі. У зустрічі взяли участь Данута Хюбнер, голова Комітету регіонального розвитку Європейського Парламенту та близько 20 депутатів Європейського Парламенту від Польщі, Словаччини та Румунії, представники Єврокомісара з питань регіонального розвитку, а також національних частин Карпатського Єврорегіону. Про це розповіли ЗІКу у АОМС «Єврорегіон Карпати – Україна».

Під час зустрічі було презентовано стратегічну концепцію «Карпатський Горизонт 2020», метою якої є реалізація в рамках Карпатського Єврорегіону окремої операційної програми ЄС «Карпатський простір» у фінансовій перспективі 2014-2020 років. Представники Карпатського Єврорегіону в Україні, Польщі та Словаччині (Володимир Горбовий, Давід Лясек та Йозеф Полячко) ознайомили присутніх із сучасним станом розвитку Карпатського Єврорегіону та ініціативою «Карпатський Горизонт 2020», обґрунтування якої частково було здійснене у рамках реалізації АОМС «Єврорегіон Карпати-Україна» проекту «Карпатський Горизонт 2013 – обговорення перспектив операційної програми ЄС для регіону Карпат».

Програма обіймала б прикордонні території Карпатського Єврорегіону: 4 західні області України (Львівську, Івано-Франківську, Закарпатську та Чернівецьку), Підкарпатське воєводство Польщі, Прешівський та Кошіцький краї Словаччини, північні регіони Румунії. Існує також можливість залучення угорських територій до програми. Програма наслідує існуючу вже у кількох перспективах ЄС програму «Альпійський простір», а також операційну програму INTERREG IVA для Єврорегіону «Маас-Рейн». Перша демонструє специфіку багатосторонніх операційних програм сприяння територіальній співпраці у гірських регіонах, друга – у який спосіб Єврорегіон може ефективно реалізовувати програми територіальної співпраці ЄС.