Закарпатський губернатор Олександр Ледида прокоментував ситуацію із заборгованостями за енергоносії

9 березня 2011 року прем’єр-міністр України Микола Азаров назвав Закарпаття в числі тих областей, що мають найгірші показники в розрахунках за спожитий газ в опалювальному сезоні. Голова Закарпатської облдержадміністрації Олександр Ледида прокоментував ситуацію із заборгованостями за енергоносії.

Думаю, що причина критики на адресу Закарпаття пояснюється неточністю інформації щодо стану розрахунків за енергоносії в розрізі областей, яку надали керівнику Уряду відповідні служби. Насправді ж цифри говорять самі за себе. Наша область має найкращі показники в Україні по сплаті рахунків населенням. Рівень розрахунків складає 93,4%, у той час як середній по країні – 74%.  По розрахунках за газ бюджетними установами краю – Закарпаття на другому місце. Рівень оплати також досить високий – 91,4% (середній по державі – 73,5%). Додам, що установи, які фінансуються з обласного бюджету, розрахувалися на 98 відсотків, а з державного – лише на 53%.
Дещо іншою є ситуація з розрахунками по системі Теплокомуненерго. Тут рівень оплати – в межах 27-28%. На це є об’єктивні причини. Насамперед, відзначу, що її послугами користується лише 2 відсотки жителів краю. Це – люди переважно з найбільш незахищених верств населення: інваліди, безробітні, пенсіонери, багатодітні родини і т.д., які через безгрошів’я не мають змоги встановити у своїх домівках індивідуальне опалення. Загальний борг теплопостачальних компаній краю за опалювальний сезон становить 14 млн. грн., є найменшим в Україні. Для порівняння, в Чернівецької області, яка має друге місце в державі, енергетичні компанії боргують 31 мільйон гривень, що більш ніж у 2 рази перевищує закарпатський показник. Усі вищенаведені факти демонструють, що в реальних цифрах ситуація з розрахунками за енергоносії на Закарпатті чи не найкраща в Україні. Відповідний лист з точною інформацією щодо стану розрахунків за енергоносії вже надіслано на ім’я прем’єр-міністра України Миколи Азарова. Впевнений, це прояснить ситуацію.
Відзначу також, що на досягнутому обласна влада зупинятися не збирається. Цей опалювальний сезон був останнім в області, коли використовувалося централізоване опалення. Вже розроблена відповідна програма, яка допоможе всім бюджетним організаціям та установам краю з наступної осені перейти на автономні системи обігріву. В обласному бюджеті, а також бюджетах найбільших міст краю – Ужгорода та Мукачева, – передбачено кошти на встановлення найбільш незахищеним верствам населення індивідуальних опалювальних систем та можливість розрахуватися з боргами за спожиту енергію. До того ж,  віце-прем’єр-міністр Андрій Клюєв пообіцяв посильну допомогу для того, щоб завершити цей перехід – це коштуватиме області близько 23 млн. грн.  Як наслідок, Закарпаття стане першим регіоном в Україні, яке цілком відмовиться від централізованого теплопостачання. Відповідно, назавжди відпаде потреба у використанні підприємств системи Теплокомуненерго – як основних боржників у розрахунках за спожиті енергоносії.

Прес-центр Закарпатської ОДА