Закарпатці! Не паліть сухотрав’я! — МНС

Управління МНС в Закарпатській області закликає закарпатців відмовитися від практики спалювання опалого листя‚ сухої трави та чагарників.
З настанням теплої погоди пожежі, пов’язані з випалюванням трави, стали справжнім лихом для Закарпаття. Навесні торішня трава швидко висихає на сонці і легко загорається від сірника або цигарки.

Станом на 10 березня із 199 пожеж, зафіксованих у Закарпатській області – 38 пожеж виникло від загорання сухої трави та сміття. Трава і надалі продовжує горіти і дуже швидкими темпами наздоганяє минулорічний показник (80 викликів за 2010 рік). Епіцентром горіння сухої рослинності та побутового сміття стали місто Ужгород та Ужгородський район. В більшості цих випадків причиною загорянь стала необережність людей у поводженні з вогнем та занесенні сторонніх джерел запалювання. До речі, в 2010 році через необережне поводження з вогнем при спалюванні трави та сміття травмувалися люди, горіли автомобілі та надвірні споруди.

Хотілося б також зауважити, що шкода від спалювання листя і сухої трави багатолика і вкрай небезпечна. Вогонь випалює коріння первоцвітів, руйнує родючий шар ґрунту та знищує комах, які живуть у ньому. При згорянні однієї тони рослинних залишків у повітря вивільняється приблизно 9 кілограм мікрочастинок диму. До їхнього складу входять пил, окиси азоту, чадний газ, важкі метали і низка канцерогенних сполук. Окрім того, з димом у повітря вивільняються діоксини – одні з найбільш отруйних для людини речовин. А паліям слід пам’ятати, що відповідальність за їхні дії передбачена статтею 77 Адміністративного кодексу України.

Центр пропаганди УМНС в Закарпатській області