Ужгород: На нараді у Закарпатській ОДА обговорили цінову ситуацію в гірському краї

В Ужгороді відбулася нарада у Закарпатській облдержадміністрації, на якій проаналізована цінова ситуація у гірському краї. У нараді взяли участь керівник області Олександр Ледида, його заступник Володимир Гоблик, начальник управління агропромислового розвитку Іван Паук, представники профільних управлінь.
За даними моніторингу цін, який проводиться Держінспекцією з контролю за цінами в Закарпатті, цінова ситуація в області відповідає загальноукраїнським тенденціям – спостерігається незначне зростання роздрібних цін. Зокрема, ціна на макаронні вироби зросла з 5,16 до 5,18 грн/кг, манну крупу – з 4,24 до 4,29 грн/кг, цукор – з 8,68 до 8,87 грн/кг. Разом із тим, вартість продуктів на Закарпатті залишається помітно нижчою, ніж в інших регіонах.
Окремо обговорили питання забезпечення та цін на борошно. Зокрема, в роздрібній мережі пшеничне борошно вищого ґатунку зросло в середньому на 3-5 копійок, у той час як в інших регіонах – на 10-12 коп. Стосовно ж оптових поставок, то за даними досліджень, п’ятьма борошномельними підприємствами області отримано пшеницю за цінами на 25-35 відсотків вище від попереднього надходження. Разом із тим, борошномельні підприємства реалізують борошно в межах задекларованих рівнів цін. Та через зростання вартості борошна, спостерігається й незначне підвищення цін на хліб.
До слова, Закарпаття забезпечує себе борошном тільки на 30%, інші 70% – в область завозять. А 15 відсотків вартості завезеного зерна становлять витрати на транспортування. Тож обговорили й питання вартості нафтопродуктів. Ціни на бензин є вищими на заправках нафтотрейдерів, зареєстрованих за межами області. Сьогодні, до прикладу, вартість бензину марки А-95, в області коливається від 9,30 до 9,65 грн. за літр.
Аби прояснити ситуацію з ціновими стрибками, найближчим часом влада зустрічатиметься з нафтотрейдерами.

Прес-центр ОДА