Ужгородські неформали боротимуться проти варварського спотворення архітектурного обличчя древнього міста

Ужгородська мистецька інтелігенція не в силах більше миритися зі знищенням історичних пам’яток, старовинних фасадів та архітектурної спадщини. Днями шанований у краї художник, викладач, мистецтвознавець, заслужений працівник культури України Михайло Сирохман озвучив намір створити неформальне об’єднання однодумців, які боротимуться проти варварського спотворення архітектурного обличчя Ужгорода.

На першому етапі своєї діяльності ініціативна група планує розгорнути агресивну кампанію в Інтернеті та місцевих ЗМІ.

«Ми будемо називати імена людей, які стоять за конкретними руйнуваннями, викривати замовників, архітекторів, мерів, за яких здійснювалися злочинні розбудови та «реконструкції». Громада більше не дозволить неосвіченим нуворишам реалізовувати свої підліткові фантазії в архітектурі. В Ужгороді живе багато патріотів міста. На жаль, мери та головні архітектори не часто входять до їх числа».

Михайло Сирохман переконаний, що Ужгород стикнувся з проблемою, якої по суті не мало б існувати: її вирішення не потребує коштів чи непосильних ресурсів. «Меру достатньо просто прокинутися з думкою, що з понеділка Ужгород буде кращим. І негайно змусити несвідомих громадян припинити руйнувати фасади. Це в компетенції міської влади визначити межі історичного центру, в якому категорично заборонити будь-які непогоджені роботи. Нині ми з болем спостерігаємо, як люди компенсують свій комплекс меншовартості в архітектурі. На місце провінційності має повернутися професійність».

Мистецтвознавець наголошує, що діяти треба негайно, адже в місті вже заплановані нові проекти, які суперечать здоровому глузду та елементарним нормам містобудування. Михайло Сирохман впевнений, що займати позицію невтручання – злочинно, адже місто стрімко наближається до точки неповернення.

Новостворене неформальне об’єднання, що отримало назву «Ужгород Архітект(д)урний» прагне змусити міську владу повернути архітектурне питання у площину закону. Зокрема, художня рада Ужгорода планує просунути на розгляд сесії міської ради рішення про примусове зобов’язання підприємців повернути зруйновані ними фасади до первинного вигляду. «Якщо на сесії затвердять таке рішення, воно буде обов’язковим до виконання і зможе суттєво покращити ситуацію в історичній частині міста. Ми хочемо нагадати депутатам, що першочергово вони мають думати не про те, як поділити землю чи муніціпальну нерухомість, а про те, як повернути місту колишню привабливість».

Михайло Сирохман також відзначив, що будь-які розмови влади про туристичну привабливість Ужгорода – це демагогія, адже фотографуватися на фоні пластмаси та фасадів, оббитих кахлями туристам не цікаво.

Вікторія Рижова, KarpatNews.in.ua