Закарпатська ДПА: До уваги платників податків!

Податковим кодексом України внесено зміни до порядку отримання торгових патентів на деякі види підприємницької діяльності. Тепер торговий патент – це державне свідоцтво з обмеженим строком дії на провадження певного виду підприємницької діяльності та користування яким передбачає своєчасне внесення до бюджету відповідного збору.

Кодексом також змінено „Плату за торговий патент” на «Збір за провадження деяких видів підприємницької діяльності» та переведено цей збір до місцевих податків і зборів. Ставки збору встановлюються сільськими, селищними та міськими радами з розрахунку на календарний місяць у відповідному розмірі від мінімальної заробітної плати, установленої законом на 1 січня календарного року.

Відповідно до п.7 Перехідних положень Кодексу торгові патенти, строк дії яких не закінчився на момент набрання чинності Кодексом, підлягають поверненню до органів державної податкової служби за місцем їх придбання у тримісячний строк (але не пізніше закінчення строку їх дії).

Отже торгові патенти, термін дії яких закінчується 30.04.2011 і пізніше, крім тих, що придбані у поточному році, необхідно обміняти і з 01.04.2011 року придбати нові. Для анулювання (припинення дії старого патенту) згідно зі пп.267.7.5 статті 267 Податкового кодексу, потрібно до 15 числа, що передує звітному (тобто до 15 березня 2011 року), письмово повідомити про це відповідний орган податкової служби.

ДПА у Закарпатській області