Закарпаття: У Хусті відвідувач бару натравив на людей бійцівського пса

Про небезпеку утримання собак бійцівських порід та появи з ними в громадських місцях без засобів безпеки мовлено та написано немало. Бійцівські пси виведені спеціально для кривавих собачих боїв, вони “славляться” своїми масивними щелепами й “мертвою” хваткою. І хоча зазвичай до людей ставляться неагресивно, проте моторошних історій за їх участі не бракує по всьому світу. Такий собака, особливо відповідним чином навчений – це машина для вбивства!

Недарма в цивілізованому світі асів цих порід каструють, аби зменшити їхню агресивність. А в Україні й далі знаходяться люди, котрі свідомо заводять собі такого звіра, наражаючи на реальну небезпеку оточуючих. Чим може закінчитися така нездорова пристрасть до “братів менших”, промовисто свідчить нещодавня хустська історія.

Події відбувалися  в самому райцентрі у мікрорайоні багатоповерхових будинків. В одному з тамтешніх барів відпочивала компанія з двох чоловіків віком 20 та 60 років і 30-річної жінки. Була вже пізня година, близько 23-ї, але відвідувачі не розходилися, адже завтра мала бути неділя, тож на роботу йти не треба і  можна було ще посидіти…

Мабуть, на нового відвідувача бару ніхто б не звернув увагу, якби не його пес. Молодий чоловік зайшов у кафе із стаффордширом. Стаффордширський тер’єр, як і схожі на нього ззовні пітбуль і бультер’єр, — це грізний бійцівський собака. Невисокі на зріст, але кремезні. Під короткою шерстю грудами переливаються м’язи, а масивні щелепи здатні перекусити людині кістки. Фактично в момент атаки такого звіра ніщо не може спинити…

Собака хоча й не поводився агресивно, але був без намордника та повідка. Розумний пес сидів біля господаря й зазирав йому в очі. А молодий чоловік смакував пивом…

Невдовзі бармен та відвідувачі стали робити хлопцю зауваження, мовляв: нехай забирається геть зі своїм псом, доки той не накоїв лиха. Такої думки була й згадана компанія з двох чоловіків і дами. Люди докоряли відвідувачу, що той не надів тварині намордник або не прищепив її на поводок.

Чи то в молодика просто запальний характер, а чи виною всьому став спожитий ним у той вечір алкоголь, але в якусь мить власник пса “вибухнув”. На чергову репліку своїх опонентів хлопець рвучко підвівся й наказав собаці: “Чужий!”, вказавши рукою у бік згаданої компанії.

Натренований стаффордшир миттю кинувся виконувати наказ господаря. Першою його жертвою став наймолодший учасник компанії. Захищати хлопця від розлюченого пса взявся 60-річний чоловік, і тварюка переключилася на нього. Внаслідок цього інциденту в обох були пошматовані руки й ноги. Дісталося й жінці, яку собака вхопив «залізними» щелепами за руку та груди.

Переляканий бармен викликав на місце пригоди міліцію та “швидку”. Покусаних людей відправили у лікарню, а власником пса зайнялися правоохоронці. Особу його невдовзі встановили — це 26-річний житель Хуста, водій одного з місцевих підприємств. Бесіду з хлопцем продовжили в міськвідділі. Сам він переконує слідчих, мовляв: лише оборонявся, а компанія вдарила його пляшкою по голові, тож собака кинувся захищати… Та самі потерпілі та очевидці розповідають інше.

На сьогодні вирішується питання про порушення за цим фактом кримінальної справи, повідомляє помічник начальника Хустського МВ УМВС по зв’язках із громадськістю та ЗМІ капітан міліції Сергій Шимон. Собаку у власника вилучили, її подальша доля залежатиме від рішення суду. Не виключено, що пса, який становить небезпеку для оточуючих, доведеться умертвити.

Володимир ПАВЛЮХ, ВЗГ УМВС України в Закарпатській області

zakarpatpost.net