В українському парламенті спробують запровадити персональне голосування

Палець голосування. Цього тижня парламент планує запровадити таки персональне голосування. Незважаючи на те, що, за словами голови Верховної Ради Володимира Литвина, діюча система “Рада-3” майже на 100% зносилася, сенсорну кнопку почнуть використовувати ймовірно з четверга.
“Іншого шляху немає, ніж введення цієї системи, що всі розмови, що можна підставити телефони і все інше, і цю систему можна ввести в оману – абсолютно не мають під собою жодних підстав. Проводилися відповідні роботи спеціалістами у сесійній залі – деякі пробували на спір утримувати носом – мовляв, довести, що можуть утримувати дві зразу кнопки – нічого в них з цього не вийшло”, – каже голова Верховної Ради Володимир Литвин.

Литвин вірить, що цього тижня депутати не підведуть і підтримають “чесне голосування”. Сам він підписати відповідне розпорядження не в змозі – згідно з новою-старою Конституцією, голова парламенту проводить засідання Верховної Ради, а не організовує його. Парламентська більшість пообіцяла підтримати ініціативу спікера.

“Ми працюємо над тим, щоб посилити нашу дисципліну і більшість наших депутатів схиляються до того, що ми зобов’язані працювати”, – каже голова фракції Партії регіонів Олександр Єфремов.

Натомість, в опозиції вважають, що можна було б взагалі обійтися без техно-новинок. Мовляв, коли у них домовилися голосувати самотужки – відвідуваність протягом двох тижнів виросла у півтора рази.

“Більшість сьогодні нараховує майже 300 голосів, не думаю, що будуть проблеми, навіть, якщо явка депутатів буде неповна, будуть проблеми з голосуванням, тому можна було б без систем “Рада”,без витрачення колосальних коштів можна було б голосувати індивідуально і приймати закони – голосів вистачає”, – каже голова фракції “БЮТ-Батьківщина” Іван Кириленко.

“У цій залі немає жодної людини, яка не нажимала хоча би на дві кнопки у свій час, але на цьому треба ставити крапку – ми ніколи не зможемо пояснити суспільству зокрема про те, що депутат не може працювати сім днів на місяць, чому сім? Ми прекрасно розуміємо -у нас три повних робочих дні і п’ятниця – пів дня”, – каже голова фракції “Наша Україна – Народна самооборона” Микола Мартиненко.

Нагадаємо, модернізовану систему “Рада-3” з використанням сенсорної клавіші Верховна Рада сертифікувала ще у 2008 році. Вона передбачає, що голосування депутат починає з натиснення сенсорної клавіші, утримуючи яку, він повинен натиснути кнопку “За”, “Проти”, або “Утримався”. Якщо протягом 11 відведених для голосування секунд парламентарій відпустить одну з кнопок, його голос не зарахується.