Як зробити Закарпаття чистішим?

У п’ятницю, 11 березня, голова обласної ради Іван Балога провів виїзне засідання координаційної ради з питань місцевого самоврядування на базі Виноградівського району. Йшлося про хід реалізації обласної програми поводження із твердими побутовими відходами на 2009 – 2011 роки, а також про проведення щорічного обласного конкурсу «Населений пункт найкращого благоустрою і зразкового громадського порядку».

У роботі засідання, крім голів районних рад та голів міст обласного значення взяли участь депутати обласної ради, керівники обласних структур, голови місцевих рад Виноградівщини та інші.
Найперше, учасники координаційної ради мали змогу переглянути документальний фільм про діяльність комунального підприємства «АВЕ – Виноградів», яке одним з перших включилося в реалізацію зазначеної програми.
Відтак, відкриваючи засідання, Іван Балога погодив із членами координаційної ради порядок денний та регламент роботи.
Питання поводження з твердими побутовими відходами вже неодноразово розглядалися обласною радою, зокрема, у червні минулого року на базі Виноградівського району серед інших питань йшлося і про хід реалізації Обласної програми поводження з твердими побутовими відходами у Закарпатській області. На сьогодні вже накопичено певний досвід по збору та утилізації твердих побутових відходів.
Однією з причин зібрання стала ситуація навколо відкриття нового полігону для ТПВ на Виноградівщині. Серед населення ходять чутки ніби на нове сміттєзвалище будуть завозитися відходи з усієї області. Все це не так. На сьогодні існуючий полігон вже вичерпав свій ресурс і становить загрозу для навколишнього середовища. І саме тому громадам потрібно згуртуватися, а не всіляко перешкоджати, погодити місце для розташування нового сучасного полігону, яке буде побудоване за європейськими стандартами і яке у майбутньому можна буде використовувати для біологічного виду топлива.
Іван Іванович запевнив, що сміття з інших районів на новий полігон ввозитися не буде. Більше того, голова облради пообіцяв лобіювати виділення коштів для рекультивації старого сміттєзвалища у Виноградові.
Так, до прикладу, – зазначив Іван Балога, – сесією облради виділено кошти у сумі 720 тис. грн. м. Ужгороду для рекультивації сміттєзвалища, для Хуста – 500 тис. грн., і відповідно для Тячева – 200 тис. грн.
В області розроблена і схвалена рішенням сесії обласної ради Концепція комплексної системи поводження з твердими побутовими відходами для Закарпатської області, а також Обласна програма поводження з твердими побутовими відходами на 2009-2011 роки, прийняті місцеві програми по благоустрою населених пунктів.
Відтак слово для доповіді було надано курівнику комунального підприємства «АВЕ – Виноградово»» Юліусу Краснаю. За його словами, з метою поліпшення ситуації стосовно поводження із твердими побутовими відходами у 2006 році в області було створене українсько-угорське підприємство з переробки та утилізації ТПВ: ТОВ „АВЕ¬-Виноградово” , яке нині надає послуги із збирання побутових відходів у м. Виноградові та Виноградівському районі (23 населені пункти), ТзОВ „Берег-Вертикал” – у Берегові та 13 сіл Берегівського району та українсько-австрійське підприємство ТОВ „АВЕ Мукачево”.
Юліус Васильович підкреслив, що органи місцевого самоврядування можуть тісно співпрацювати з підприємством «АВЕ Виноградів» з єдиною ціллю, метою – очищення територій від твердих побутових відходів.
ТОВ „АВЕ Виноградово” безоплатно роздані у користування дворогосподарств понад 13 тисяч контейнерів, придбано 5 одиниць спеціалізованого автотранспорту. Збором твердих побутових відходів (ТПВ) охоплено 42 населені пункти (84%) у т. ч. частково м. Виноградів. Підприємством укладено 13330 договорів з надання послуг по вивезенню ТПВ. З початку 2010 року на оновлення парку сміттєвозних машин та придбання контейнерів ТОВ „АВЕ Виноградово” спрямовано 1529,1 тис. грн. Придбано спецавтомашину (1254,0 тис. грн.), 2186 контейнерів (268 тис. грн.), на рекламно-інформаційні заходи спрямовано 7,1 тис. гривень.
З 1 жовтня 2009 року створено спільне українсько-австрійське підприємство ТОВ „АВЕ Мукачево”, яке вже теж має успішний досвід у галузі.
Однак в області проблемним залишається питання утилізації твердих побутових відходів та території гірських населених пунктів. Із-за географічного рельєфу віднайти місце для складування побутових відходів по традиційній технології – неможливо, оскільки населені пункти є гірськими, а поодинокі рівнинні землі знаходяться на берегах річок та потічків.
Співдоповідач з першого питання, голова Виноградівської районної ради Олег Любімов підкреслив, що рішенням сесії райради ухвалено Програму поводження з твердими побутовими відходами на 2006-2011 роки. Строк дії цієї програми вже закінчується. За ці 5 років район дійсно став чистішим. Налагоджено централізований збір твердих побутових відходів. Однак не всі пункти згаданої програми – виконані. Ще проблемним залишається питання місця розташування нового полігону для ТПВ. Тому перед нами стоїть головне завдання – пошук нового місця для відкриття полігону, – підкреслив Олег Вікторович. Попередньо планувалося, що місцем розташування полігону буде село Теково, або Гудя на території Теківської сільської ради. За рахунок іноземних інвестицій тут можна було б побудувати нове сміттєзвалище. Так, до прикладу, тільки за 2010 рік для купівлі техніки вже було спрямовано кошти у сумі 1,5 млн. грн.
Олег Любімов наголосив також, що докладе усіх зусиль, аби порушене питання вирішити спільно з органами місцевого самоврядування. Громадам, які ставляться до будівництва полігонів з пересторогою ми розтлумачимо усі вигоди від цієї системи і робитимемо це тактовно, переконливо, послідовно.
Мукачівський міський голова Золтан Ленд’єл поділився із своїми колегами позитивним досвідом роботи із збору та утилізації твердих побутових відходів. – Порушена тема на координаційній раді – дуже актуальна. Нам усім потрібно досягнути цивілізованого ставлення до проблеми утилізації сміття. Старі полігони слід закривати, а нові будувати так, аби в майбутньому їх можна було б використовувати для виготовлення біологічного газу, як це роблять у розвинутих європейських державах, – резюмував Золтан Золтанович.
Стосовно обговорюваного питання висловилися і депутат облради Юдіта Петеї, радник голови ОДА Олександр Карташов, начальник головного управління МНС України в Закарпатській області, депутат обласної ради Мирослав Щербей, Виноградівський міський голова Степан Бочкай, Свалявський міський голова Іван Ланьо та інші.
У свою чергу голова облради закликав усіх присутніх голів районних та міських рад активізувати роботу з благоустрою та очистки території, як ми це робимо щороку, адже незабаром величне свято Великодня.
– Проблема утилізації відходів в області стоїть дуже гостро. І аби інвестори бачили якісь зрушення в цьому плані, ми маємо виявити бажання жити в чистості. Давайте згуртуємось. Ще із дитсадочка дітям потрібно прививати бережливе ставлення до навколишнього середовища, підтримуючи його чистим та охайним, – зазначив Іван Балога.
Підбиваючи підсумки першого питання порядку денного, Іван Іванович наголосив, що усі висловлені зауваження і пропозиції будуть узагальнені та враховані. А головам районних та міським головам рад рекомендовано спільно з районними державними адміністраціями активізувати роботу щодо реалізації обласної програми поводження з твердими побутовими відходами у Закарпатській області та, за потреби, внести зміни в місцеві бюджети на 2011 рік, передбачивши фінансування відповідних заходів зазначеної Програми.
Відтак щодо проведення щорічного обласного конкурсу «Населений пункт найкращого благоустрою і зразкового громадського порядку» членів координаційної ради інформував керуючий справами виконавчого апарату облради Михайло Попович. Він, зокрема, зазначив, що відповідно до рішення «Про проведення щорічного обласного конкурсу «Населений пункт найкращого благоустрою і зразкового громадського порядку», яке депутати облради ухвалили у 2009 році, з 1 січня по 15 листопада у краї проводиться щорічний обласний конкурс. Традиційно результати цього конкурсу оголошуються у День місцевого самоврядування (7 грудня) та висвітлюються у місцевих засобах масової інформації.
Позаяк минулого року, у зв’язку з місцевими виборами, цей конкурс пропустили, то цього року його слід активізувати.
З цього питання головам районних рад рекомендовано передбачити фінансування видатків на організацію та проведення конкурсу «Населений пункт найкращого благоустрою і підтримки громадського порядку» та внести відповідні зміни у рішення рад щодо конкурсу.
На завершення засідання Іван Балога поінформував присутніх, що 15 березня ц.р. в області відбудуться заходи, присвячені 72-й річниці проголошення Карпатської України. В Ужгороді планується покладання квітів до пам’ятника Президенту Карпатської України, Герою України Августину Волошину. А біля пам’ятного знаку героям на Красному полі, поблизу Хуста відбудеться мітинг-реквієм. Тож Іван Іванович закликав краян проявити громадянську позицію і віддати шану полеглим землякам та історичній події.
Учасники координаційної ради дійшли висновку, що на наступній зустрічі розглядатимуться питання водопостачання, стану доріг та проблеми, які нині існують на Мужіївському золоторуднику.

***

Голова обласної ради Іван Балога, коментуючи журналістам питання стосовно ситуації із поводженнями з твердими побутовими відходами підкреслив: «Найкраща ситуація у Виноградівському, Мукачівському, Берегівському районах. Наразі і Хустський район підписав угоду про співпрацю із підприємством «АВЕ–Виноградів». Є проблемні питання в Ужгородському районі, але область виділяє кошти і йде на те, щоб провести рекультивацію Ужгородського сміттєзвалища. Водночас район спільно з містом шукають місце розташування нового полігону. Що стосується гірських районів там складніше – проблеми малоземелля. І тут головам районних рад потрібно спільно домовитися і прийняти відповідні рішення, піти назустріч один одному, виділити для цього територію.
Що стосується місця розташування полігону у Виноградівському районі, то тут також проблему треба вирішувати спільно. Ситуація така, що у кожному районі, коли йде мова про відкриття нового полігону починаються певні суперечки. Але маємо і позитивний досвід: сьогодні нове сміттєзвалище, яке відкрито біля Мукачева обслуговує і місто, і район, зроблено вже за новими технологіями і не несе екологічну загрозу життю для людей.
Людям потрібно роз’яснювати: там де є споживання, обов’язково існують відходи. Питання будівництва нових полігонів стоїть нарівні із будівництвом доріг, інфраструктури тощо. Це звичайний, нормальний життєвий процес. Але позиція громади має обов’язково враховуватися».

Прес-служба облради