Закарпаття: Цьогоріч у регіоні створять 2 дитячі будинки сімейного типу та 15 прийомних сімей

Відповідно до Державної цільової соціальної програми реформування системи закладів для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, пріоритетним є влаштування дітей у сім’ї громадян та дитячі будинки сімейного типу. В Закарпатській області функціонують 34 дитячі будинки сімейного типу (222 вихованці) та 53 прийомні сім’ї (83 дитини).
2011 року буде створено два дитячі будинки сімейного типу та 15 прийомних сімей.

Протягом січня-лютого цього року в області уже створено дитячий будинок сімейного типу в с. Добросілля Берегівського району та прийомну сім’ю в с. Поляна Свалявського району, влаштовано 11 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

У червні 2011 року заплановано відкриття дитячого будинку сімейного типу в смт. Вишково Хустського району.

Для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, функціонують дві школи-інтернати (Перечинська загальноосвітня школа-інтернат І-ІІ ступенів та Домбоківська спеціальна загальноосвітня школа-інтернат І-ІІ ступенів), три дитячі будинки, які фінансуються з обласного бюджету (Бенянський, Виноградівський та Чинадіївський) і дитячий будинок „Дивосвіт” Мукачівської міської ради.

Випускники навчальних закладів для дітей-сиріт та дітей, які залишилися без піклування батьків, забезпечені передбаченими нормативами одягом, взуттям і грошовою допомогою. Протягом літніх канікул усі вони були влаштовані в оздоровчі табори.

У загальноосвітніх навчальних закладах області у 2010-2011 навчальному році навчаються 1319 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

Проведення обов’язкових медичних профілактичних оглядів дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування у закладах для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, здійснюється двічі на рік.

Для виявлення, обліку, діагностичного обстеження дітей шкільного віку, які потребують корекції фізичного та (або) розумового розвитку, функціонує обласна психолого-медико-педагогічна консультація (ОПМПК). Відповідні консультації функціонують у ряді районів і місті Мукачево.

У кожному навчально-виховному закладі визначається загальний рівень здоров’я дітей. При виявленні захворювання діти беруться під диспансерний нагляд. Для кожної дитини складається індивідуальний план спостереження, обстеження та оздоровлення.

Огляди дітей, які є вихованцями дитячих будинків сімейного типу, здійснюються на базі лікувально-профілактичних закладів за територіальним принципом у відповідності до індивідуальних графіків.

Департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату КМУ