Закарпаття: Юне покоління гірського краю краще вакциноване, ніж діти інших регіонів України

Минулого тижня в рамках проведення Європейського тижня імунізації в Ужгороді, відбувся семінар «Головні аспекти імунізації, профілактики та лікування інфекційних хвороб в Україні». Провідні фахівці України провели низку освітніх лекцій для закарпатських педіатрів, акушерів, імунологів, інфекціоністів  та інших медичних працівників .
Один із ключових доповідачів – доктор медичних наук, професор головний педіатр МОЗ України В’ячеслав Бережний, спілкуючись з журналістами зазначив, що такий національний цикл семінарів з імунопрофілактики та лікування респіраторних захворювань у дітей, проводиться  в Україні вже другий рік поспіль. Мета семінару – надати медичним працівникам найсучасніші дані з приводу вакцинології в усьому світі, з тим, щоб на високому професійному рівні  пояснювати батькам позитив від щеплення.

«За останні роки маcована антивакцинальна пропаганда негативно вплинула на щеплення дітей, – завважив головний педіатр. Якщо декілька років тому відсоток щеплених дітей в Україні становив близько 95 % і діти були захищені від епідемії і пандемії, то за останні роки цей відсоток значно знизився і по багатьом інфекціям у нас виникають великі проблеми. Так, з 90-х років ми знаходимось в епідемії по дифтерії. Непокоїть і туберкульоз…

Хоча саме в Закарпатті ситуація чи не найоптимістичніша – захворюваність  на туберкульоз серед дітей вдвічі нижча, ніж загалом в Україні! У вас в  області один з найвищих відсотків щеплених вакциною БЦЖ – 97,4 %. Це дає надію, що ці діти будуть захищені від небезпечної інфекції. Стосовно ж щеплення проти інших інфекційних захворювань, то проблеми спільні як для вас, так і для всієї України. Зниження відсотку  не вакцинованих дітей – це загроза національній безпеці держави. Варто тільки згадати останній спалах дифтерії…

Потрібно пояснювати, що головну відповідальність за здоров’я дітей несуть батьки і саме  вони повинні зрозуміти – вакцинація єдиний шлях збереження здоров’я дітей і захисту від смертельно-небезпечних хвороб» – резюмував В’ячеслав Бережний.

Відкрите Закарпаття-ViZa