15 березня 1939 року українці здійснили другу у 20 столітті спробу вибороти власну державність

Цього дня Закарпаття проголосило себе незалежною державою. Назва держави – Карпатська Україна. Столиця – Ужгород. Герб – ведмідь на синьо-жовтому тлі. З перших годин існування Закарпаття було змушене обороняти свою незалежність.

Ще в ніч на 14 березня 1939 року на Карпатську Україну розгорнули наступ угорські війська – зі згоди і заохочення Гітлера. У Москві інший диктатор – Сталін насмішкувато заявив про “клапоть землі, який хоче приєднати до себе величезну Україну”. Щоб боронити цей клапоть, було сформовано невелику, але боєздатну армію. Українці були першими. Хто протистояв агресії нацистів та їхніх сателітів. Багато з оборонців Закарпаття прибуло з Галичини – це були члени Організації Українських Націоналістів. Серед них – Роман Шухевич, майбутній Головнокомандувач УПА. Членом ОУН був також начальник штабу армії “Карпатської Січі” – Михайло Гузар-Колодзінський.

Героїчна боротьба тривала всього кілька днів – останніх січовиків розстріляли на Верецькому перевалі. Президент Карпатьскої України – Августин Волошин – пішов у вигнання. Українці перші з-поміж народів Європи відчули на собі справжні наміри нацизму і перші показали світові, як слід з ним боротися! Не забуваймо про це!

Інформацію взято з www.facebook.com