19 березня Закарпаттям може потрусити. Проте — як сильно?

19 березня, коли Місяць максимально приблизиться до Землі, це може вплинути на сейсмічно активну зону Вранча у Румунії. Під час рекордного наближення супутника до Землі може зрости амплітуда коливань та припливних явищ в океані, також це може стати спусковим механізмом для землетрусів. Коли енергія в надрах землі накопичена і готова вибухнути, практично будь-який фактор може спровокувати землетрус.
Таке припущення висловив завідувач відділу сейсмічності Карпатського регіону Інституту геофізики НАНУ Сергій Вербицький у програмі Остапа Дроздова «Прямим текстом. Бліц».

«Зараз є велика ймовірність, що вже приходить період, коли накопичується енергія до нового вранчівського землетрусу десь на 7 балів. У Львові він проявиться між 5 і 6 балами за Ріхтером. При таких балах руйнувань не має бути. В основному – тремтіння землі. Звичайно, все залежить від того, в якому стані конкретний будинок», – уточнив сейсмолог.

«Чим дрібніший землетрус – тим частіше він відбувається і навпаки: чим потужніший, тим рідше. У Закарпатті дуже часто є дрібні землетруси. Апаратура їх реєструє, але люди практично цього не відчувають і навіть поняття не мають, що таке має місце, — розповів Сергій Вербицький. – Якщо говорити про короткострокові прогнози землетрусів, такого вам ніхто не зможе сказати. І чи наближення Місяця до Землі 19 березня стане тим спусковим гачком для тектонічних процесів в районі Вранчі, – ніхто не знає, крім Господа Бога….».

ЗІК