Закарпаття: Обласне КРУ знайшло порушень у відділі культури Тячівської РДА на 372 тис. грн.

КРУ в Закарпатській області провело планову ревізію фінансово-господарської діяльності відділу культури Тячівської РДА за період з 01.01.2008 року по 01.10.2010 року.
Проведеною ревізією виявлено порушень фінансової дисципліни на загальну суму 372 тис. грн, з яких недоотримано фізичними особами – 14,2 тис. грн; недоотримано бюджетом – 36,4 тис. грн; операції з ресурсами, що проведені з порушеннями законодавства і які призвели до їхніх втрат виявлені на загальну суму – 316,4 тис. грн. Інші порушення фінансової дисципліни виявлені на загальну суму 5 тис. грн.

Серед основних порушень, виявлених ревізією, заслуговують на увагу виявлені факти проведення зайвих витрат бюджетних коштів внаслідок завищення підрядними організаціями ТОВ “АСТ” та ТОВ “ВІМАКО” вартості та обсягів виконаних ремонтно-будівельних робіт на суму 309 тис. грн. Приміром, під час реконструкції центрального комплексу будівлі дитячої школи мистецтв у м. Тячеві встановлено випадки включення в акти форми КБ-2 робіт на суму 197,99 тис. грн, які фактично не виконані. Аналогічні факти, але у дещо менших розмірах виявлені і під час реконструкції школи мистецтв у смт Солотвині, реконструкції будівлі центрального комплексу дитячої школи-мистецтв в м. Тячеві, під час поточного ремонту Тячівського районного будинку культури в 2009 році.

Ревізією використання власних надходжень бюджетної установи, зокрема надходження та використання коштів отриманих від здачі в оренду приміщень встановлено, що в порушення нормативних документів 50% отриманої протягом 2008-2009 років та 9 місяців 2010 року орендної плати в загальній сумі 36,4 тис. грн не було переказано до загального фонду районного бюджету, внаслідок чого районним бюджетом недоотримано доходів на відповідну суму.

Також під час ревізії, виявлено факти проведення нарахування та виплати заробітної плати працівникам установи під час призупинення навчального процесу у період поширення епідемії (з 02.11.по 25.11.2009 року), що в свою чергу призвело до зайвого витрачання коштів на виплату заробітної плати за фактично невідпрацьований час на загальну суму 5,2 тис. грн та зайвих відрахувань до державних цільових фондів на суму 1,9 тис. грн.

Крім цього, ревізією правильності встановлення надбавок та доплат працівникам відділу культури встановлено, що станом на 01.10.2010 р. на порушення вимог Наказу Міністерства культури і туризму України “Про впорядкування умов оплати праці працівників культури на основі єдиної тарифної сітки”, бухгалтерією відділу культури Тячівської РДА за період з 01.01.2010 по 30.09.2010 р. не проведено нарахування та виплату доплати за використання в роботі дезинфікувальних засобів технічними працівниками в розмірі 10% посадового окладу. Відповідне порушення призвело до недоотримання фінансових ресурсів технічними працівниками відділу культури Тячівської РДА на загальну суму 12,9 тис. грн.

Необхідно зазначити, що вжитими в ході проведення ревізії та за її результатами заходами забезпечено відшкодування та усунення порушень в повному обсязі.

За результатами проведення ревізії на керівника управління та ще чотирьох відповідальних працівників складено протоколи про адміністративне правопорушення за ст.164-2 КУпАП “Порушення законодавства з фінансових питань”. Начальнику відділу культури Тячівської РДА направлено обов’язкові вимоги з метою усунення порушень і недоліків виявлених ревізією та недопущення їх в подальшому.
Матеріали ревізії передані для прийняття відповідного рішення до Управління СБУ в Закарпатській області.
Прес-служба КРУ в Закарпатській області