ГПУ перевірила умови тримання під вартою колишніх високопосадовців

Умови утримання колишніх високопосадовців в установах попереднього ув’язнення задовільні. Всі вони забезпечені окремими спальними місцями, постільними речами, умовами для підтримання особистої гігієни та трьохразовим гарячим харчуванням. Це засвідчила перевірка, проведена Генпрокуратурою у Київському, Криворізькому та Сімферопольському слідчих ізоляторах, де тримаються під вартою колишні високопосадовці, обвинувачені у кримінальних справах.
Як повідомили УКРІНФОРМу у Відділі зв’язків зі ЗМІ відомства, за результатами перевірки Генпрокурор Віктор Пшонка провів оперативну нараду, у якій взяли участь в. о. голови Державної пенітенціарної служби України Сергій Сидоренко, Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Ніна Карпачова, представники громадських правозахисних організацій.

В.Пшонка зазначив, що у зв’язку зі значним громадським резонансом особлива увага зверталася на належне матеріально-побутове та медичне забезпечення таких осіб, як колишній міністр внутрішніх справ Юрій Луценко, колишній перший заступник міністра оборони України Валерій Іващенко, колишній міністр охорони навколишнього природного середовища Георгій Філіпчук, колишній голова Державної митної служби Анатолій Макаренко та інші. “Стан матеріально-побутового забезпечення зазначених осіб задовільний та в цілому відповідає вимогам ст.11 Закону України “Про попереднє ув’язнення”, – констатував він.

На нараді зазначалося, що письмові скарги щодо умов тримання від взятих під варту колишніх високопосадовців не надходили. Ними виказувалися лише окремі усні побажання з врегулювання деяких питань матеріально-побутового та медичного забезпечення. Ці звернення вирішено позитивно.

ГПУ перевірила також інформацію деяких ЗМІ про порушення прав колишніх високопосадовців, які тримаються під вартою. Зокрема, у цьому контексті досліджувалися питання щодо забезпечення взятого під варту Юрія Луценка художньою літературою, можливість ведення ним переписки та інші. Жоден із фактів, наведених у цих публікаціях, не знайшов свого підтвердження, заявили у відомстві.

За даними ГПУ, загалом питання додержання законів про умови тримання взятих під варту колишніх високопосадовців станом на 14 березня перевірялися 345 разів.