У словацькому Пряшеві відкрита книжкова виставка-Шевченкіада з домашнього архіву академіка Миколи Мушинки

Рідкісні книжкові видання творів Тараса Шевченка з домашнього архіву академіка АН України Миколи Мушинки представлено на виставці, що була відкрита з нагоди відзначення русинами-українцями Словаччини 197-ої річниці від дня народження та 150-тої річниці від дня смерті Тараса Шевченка в театрі Олександра Духновича в Пряшеві.
На виставці представлено 60 назв видань творів Шевченка і видань про Шевченка різних років. Зокрема, перше петербурзьке видання Кобзаря 1840 року; перше безцензурне празьке видання Кобзаря 1876 року; перше женевське видання Кобзаря 1878 року; автографічні видання творів Шевченка 1843-1847-х років; альманах “Хата”, виданий в Петербурзі 1860 року; книга Василя Доманицького “Маленький Кобзар”, видана у 1919 році; праця Миколи Неврлі “Безсмертний Шевченко”, видану у Пряшеві 1954 року; празьке видання “Taras Sevcenko. Jan Hus” 1919 року.

У фойє театру свої картини на Шевченківську тематику представив український художник з Пряшева, заслужений художник України Прокіп Колісник.

Учні української гімназії, дитячі та дорослі мистецькі колективи з села Ряшів, що на Пряшівщині, представили відвідувачам театру першу дію п’єси “Назар Стодоля”, фрагменти з вистав “Наймичка”, “Марина” та ін.

У Шевченківських заходах взяли участь учні шкіл, студенти Пряшівського університету, члени української Спілки письменників, Асоціації україністів Словаччини, Товариства ім. Тараса Шевченка, Союзу русинів-українців, творча інтелігенція Пряшівського та Кошицького країв, Генеральний консул України у Пряшеві Ольга Бенч.

Степан Ваш, Укрінформ