Закарпаття:ЕротАртФестиваль «Березневі коти» пройде в Ужгороді 25-27 березня

У середу у прес-центрі «Закарпаття» говорили про ЕротАртФестиваль «Березневі коти», який пройде в Ужгороді уже шостий рік поспіль 25-27 березня. Учасниками зустрічі стали Вік Коврей, організатор фестивалю та Валенти Кузан, куратор фотовиставки.

Вік Коврей розповів про особливості та насиченість цьогорічного арт-фесту. «Нам доводилося різати, ущільняти, зменшувати тривалість виступів, і у нас все одно вийшло 22 заходи на три дні», – розповів він. Дислокація фестивалю різна: від Лялькового театру до спорткомплексу «Динамо», від кав’ярень до Амфітеатру. Гостями фестивалю цього року стали митці з Литви і саме вони розпочнуть фест у п’ятницю ввечері. Окрім Литви країнами-учасниками літературної акції стануть Польща, Білорусь та Україна. Всі події фестивалю умовно розподіляються на три великі блоки: літературний (поетичні читання, імпрези, презентації, міждисциплінарні перформенси, слем), візуальний (виставки актуального мистецтва, фото) та освітній (дискусії, круглі столи, флешмоби, презентації).

 Темою літературних «баталій» стане «Цензура та Еротика». У круглому столі митці та мистецтвознавці обговорять теми сексизму, та водночас будуть підняті такі теми, як «вишуковування еротики у Вінні-Пухові або в дитячих творах Олександра Гавроша», – додав Вік.

Численні майстер-класи становитимуть щось середнє між акторськими навчаннями і тантрою: майстер-класи на відчуття, на розуміння партнера і т.д. У гостей також буде можливість подивитися п’єсу «Ромео і Жасмин» Олександра Гавроша, яку привезе студентський народний театр «Вавилон» (Київ). «Це одна з кращих п’єс у їхньому репертуарі, – сказав Вік, – з нею вони вже перемогли на двох фестивалях». В рамках фесту пройде й слем, який з третього фестивалю дедалі успішніше продовжує свою ходу літературним Ужгородом. За словами організатора, цього року на «Березневих котів» планується привезти справжніх слемерів. «У нас єдині, хто бере участь у слемі – це поети, – каже Вік. – Насправді слемери – це зовсім не поети, або ж не зовсім поети. Тому ми запросили Харківську школу слемерів і сподіваємося, буде слем-протистояння.»

Про персональну фотовиставку дніпропетровського фотографа, визнаного на світовому рівні, Сергія Яненка, яка пройде в рамках «Березневих котів-6» розповів Валентин Кузан. Окрім того Валентин торкнувся і музичних проектів арт-фестивалю: «02:00», спільного проекту з Дмитром Павловим; новий проект солісток гурту «Сонцекльош» «Ку-ку Шанель», який «має яскраво виражені риси французького автентичного шансону в первісному розумінні цього слова», – додав Валентин Кузан.

Про те, хто ж отримає почесну нагороду «Березневих котів» за внесок у мистецтво еротичного характеру – музиканти, художники, театрали чи літератори – поки що, звичайно, невідомо. «Це не є виключно літературний фестиваль, – сказав Вік Коврей, – попри те, що половина заходів усе ж літературна.»

Цьогорічний фестиваль підтримує Польський інститут у Києві, який привезе в Ужгород польського письменника, класика Богдана Задуру, який переклав чимало українських поетів та письменників. «Дуже приємно, що завдяки Андрію Любці ми змогли його запросити», – додав Вік. Окрім поляків арт-фестиваль підтримали управління культури, молоді і спорту, чимало меценатів та небайдужих до літфесту людей.

Середня ціна на арт-виступи, як повідомили організатори, коливатиметься в межах 10 гривень.