Міхаль Баєр, Посол Угорщини в Україні: Церковні школи та ліцеї Закарпаття не отримують ніякої фінансової допомоги від Міносвіти України

Надзвичайний і Повноважний Посол Угорської Республіки в Україні Міхаль Баєр вважає, що в Україні є проблеми у шкіл з угорською мовою викладання.
«З одного боку, школи страждають від нестачі фінансових джерел. Я вже двічі побував у Закарпатті після мого приходу на посаду посла, відвідував навчальні заклади. Однозначно, їм потрібні гроші для поліпшення побутових умов. Необхідне обладнання, щоб школи дійсно були школами нашої сучасності», – сказав він в інтерв’ю «Главреду» .

Наступна проблема – несвоєчасне надходження підручників до школи. «Знаємо, були труднощі у Міністерства освіти – на друк не вистачало грошей. Але проблема не тільки в цьому. Підручники в школах старі, – продовжує пан Баєр. – Є такі, які використовуються вже років шість-вісім. Це з санітарної точки зору не дуже корисно. Та й що несуть ці підручники? У них не сучасні знання, не сучасна інформація. Вони потребують удосконалення. Треба шукати фінансові джерела для того, щоб ці книги оновлювалися, друкувалися і надходили до школи до початку навчального року».

Особливу уваги – школам та ліцеям, які були створені й керуються історичними церквами Закарпаття. «Вони не отримують ніякої фінансової допомоги від українського Міністерства освіти, – уточнює посол Угорщини в Україні. – При цьому такі навчальні заклади дають освіту досить високої якості. Сьогодні вони живуть на дотаціях віруючих та інших джерел, які їм доступні з Угорщини та інших міжнародних фондів. Таке фінансування не дає впевненості у завтрашньому дні. На мій погляд, цю проблему вашому міністерству треба було б розглянути. Поки що ж за українським законодавством такі школи вважаються приватними. Вони не мають права отримати державну допомогу. Я думаю, що це не зовсім правильно. У всьому світі школи, які підтримуються різними релігійними організаціями, займають гідне місце. Вони отримують точно таку фінансову допомогу, як і державні школи».