Міжгір’я: Чому діти схильні до правопорушень?

У зв’язку з тим, що в минулому році в районі відмічено тенденцію до збільшення злочинності серед неповнолітніх, голова райдержадміністрації Василь Щур ініціював проведення розширеної координаційної ради у справах дітей, у якій взяли участь члени координаційної ради, голова РДА Василь Щур та його заступник Микола Тимощук, голова райради Іван Ярема, працівники правоохоронних органів, прокуратури, відділу освіти РДА, директори загальноосвітніх шкіл району. Були запрошені також заступники директорів медичного коледжу та професійного ліцею.

Зібрання відкрив начальник служби у справах дітей РДА Андрій Томаш, який ознайомив з порядком денним і запросив до слова старшого оперуповноваженого групи кримінальної міліції у справах дітей (ГКМСД) РВ УМВС України в Закарпатській області Сергія Іванка. З інформації “Про стан криміногенної ситуації в районі та роботу щодо запобігання реалізації неповнолітнім тютюнових товарів, алкогольних напоїв, втягнення їх у пияцтво” відомо, що торік на обліку ГКМСД перебували 11 неповнолітніх, з яких 10 — з числа особливої категорії (вчинення злочинів), 1 — профілактичного обліку (схильність до бродяжництва). Всі діти з неблагополучних сімей. Схвильованість викликає той факт, що в середовищі неповнолітніх у 2010 році скоєно 20 злочинів, що на 8 більше, ніж позаминулого року. Ріст такої злочинності Сергій Петрович визнав у першу чергу за наявності безконтрольності та безвідповідальності з боку батьків по відношенню до своїх чад, які часто за таких обставин у вечірні години потрапляють під вплив дорослих, котрі втягують їх у злочинну діяльність. У минулому році ГКМСД розкрито 4 злочини, складено 93 адмінпротоколи. Спільно із службою у справах дітей РДА проведено 47 лекцій у навчальних закладах району.

Про профілактичну роботу і соціальний захист дітей, які виховуються у неблагополучних сім’ях, доповів начальник служби у справах дітей РДА Андрій Томаш.

— За станом на березень п.р. на профілактичному обліку в службі у справах дітей перебувають 36 сімей, у яких виховуються 64 дитини, — сказав Андрій Васильович. — Координує роботу з питань соціального захисту, профілактики злочинності та правопорушень у районі координаційна рада у справах дітей. Впродовж минулого року рішення засідань комісії направлялися у відповідні установи. Спільно з підрозділом кримінальної міліції проведено 56 рейдів, під час яких виявлено 7 дітей, схильних до бродяжництва та жебракування. Всі діти влаштовано до притулку в смт. Батьово. Шестеро дітей із кризових сімей пройшли курс реабілітації в центрі соціально-психологічної реабілітації у Сваляві. Службою у справах дітей попереджено про відповідальність 49 батьків, ініційовано притягнення до відповідальності 19 батьків, 15 — позбавлені батьківства. З метою профілактики правопорушень і злочинності спільно з відділом освіти РДА та правоохоронними органами проведено 47 лекцій на правову тематику, велися індивідуально-профілактичні бесіди з дітьми, які перебувають на внутрішкільному обліку.

Доповнив виступаючого, акцентуючи увагу на роботі внутрішкільних рад та профілактиці правопорушень і злочинності в навчальних закладах району, головний спеціаліст відділу освіти РДА Василь Побігач. За його словами, за станом на 1 лютого п.р. на внутрішкільних обліках перебувають 108 неповнолітніх, 29 — на обліку в службі в справах дітей, 4 — у підрозділах кримінальної міліції у справах дітей. Ці неповнолітні потребують особливої педагогічної уваги. В кожному навчальному закладі працює внутрішкільна рада з профілактики правопорушень, затверджено плани роботи. На її засіданнях розглядаються питання роботи з учнями, схильними до правопорушень, розроблено заходи щодо виконання профілактичних програм, сформовано банки даних на дітей “групи ризику” тощо. У 21 ЗОШ працюють 18 практичних психологів та 8 — соціальних педагогів.
Засідання розширеної координаційної ради у справах дітей

— Однак, — як зауважив Василь Ілліч, — не всі питання профілактики та правопорушень вирішуються ефективно і у повній мірі. Наприклад, за січень-лютий п.р. за неналежний рівень виховання підлітків та послаблення контролю за їх поведінкою під час навчання та в позаурочний час відділом освіти РДА притягнуто до адміністративної відповідальності 3 заступників директорів з навчально-виховної роботи та 1 директора ЗОШ. Як показує аналіз, в основному причини неадекватної поведінки дітей зумовлені незадовільним сімейним вихованням; майже всі зареєстровані крадіжки скоєні в нічний час. Дирекції шкіл, класні керівники, діти яких причетні до злочинів, звертаються до батьків з приводу виховання їхніх нащадків, розглядають їх на засіданнях внутрішкільної ради. Та, на жаль, не завжди результати позитивні.

Василь Побігач звернувся до правоохоронців з проханням інформувати відділ освіти РДА про правопорушення, скоєні учнями, а також через публікації в газеті “Верховина” проводити попереджувальну та роз’яснювальну роботу з учнями та їх батьками щодо відповідальності згідно з чинним законодавством за можливі протиправні дії.

Послухавши з інформацій фахівців цифрові звіти та ознайомившись з роботою комісій, які працюють з підлітками, начальник РВ УМВС України в Закарпатській області Юрій Пеца говорив про те, що рахувати дитячу злочинність у процентному відношенні, порівнюючи її з попередніми роками, не правильно. Треба шукати інший підхід, знайти причину поганої поведінки підлітка, зрозуміти його душевний стан, пізнати середовище, в якому він живе.

— Виступаючі майже нічого не сказали про роботу практичних шкільних психологів, їх участі в профілактиці правопорушень учнями, — говорив Юрій Емілович, — бо, згодьтеся, що міліція — це вже каральний орган, а попереджувальні профілактичні заходи якраз у компетенції школи та батьків.

Занепокоєння у головного районного правоохоронця викликало і вживання підлітками алкоголю, тютюну, навіть наркотиків. Юрій Пеца звернувся до всіх служб, причетних до виховання учнівської молоді, освітян, правоохоронців скоординувати свої дії, спільно вести боротьбу з негативними явищами, що породжують серед неповнолітніх пияцтво та наркоманію, встановити контроль за відпусканням їм спиртних та тютюнових виробів. З приводу недотримання продавцями правил продажу таких товарів підліткам попросив звертатися особисто до нього.

Доповнив Юрія Пецу, наводячи конкретні факти правопорушень підлітками і прокурор району Богдан Пилип.

— Живе спілкування з дітьми, схильними до правопорушень, повинно йти в першу чергу від психологів, школи, батьків, а вже після від інших соціальних служб, — сказав у своєму виступі голова районної ради Іван Ярема. — Виховання підростаючого покоління завжди було актуальним. Ми свого часу пройшли школу виховання, починаючи від жовтенят, а сьогодні їх замінили шкільні організації.

Однак, як показує практика, діючий виховний процес потребує активізації і вдосконалення.

Продовжуючи тему алкоголізму серед дітей, виступаючий сказав, що яких би зусиль не докладала міліція для профілактики алкоголізму серед неповнолітніх, без зацікавленості у цьому батьків важко досягти відчутних результатів. А підстави для тривоги більш, ніж вагомі. В сім’ях алкоголіків виховуються діти, батьки яких пасивні у вихованні своїх чад. Отже, завдання школи залучити таких учнів до спортивно-масової роботи. Районна влада приділятиме увагу розвитку спорту на Верховині. Педагоги залучатимуть молодь до зимових видів спорту, легкої атлетики, плавання тощо. Залучення школярів до туристичної діяльності теж сприятиме здоровому способу їхнього життя.

Активізацію спортивної роботи серед підлітків, як одного з кращих профілактичних виховних засобів, визнав і голова райдержадміністрації Василь Щур.

— Згідно із Програмою створення міні-футбольних майданчиків, в цьому році на Міжгірщині такі матимуть ще два навчальні заклади, — сказав Василь Михайлович.

Він звернувся до директорів шкіл з проханням активного залучення школярів до спортивно-масової роботи, футбольні міні-майданчики не повинні пустувати навіть за зимового періоду, як це спостерігається у Пилипці. Адже держава їх облаштовує, витрачаючи кошти, не для виставки.

— Вже в наступному році плануємо відкрити три дитячо-юнацькі спортивні школи, що дасть змогу залучити до спортивно-масової роботи якомога більше учнівської молоді і таким чином уникнути росту правопорушень серед неповнолітніх, — завершив розмову Василь Щур.

Про роботу комісії з прав дитини, ефективність виїзних засідань членів комісії з правоохоронними органами говорив заступник голови РДА Микола Тимощук. Він також вів мову про те, що засідання комісії не завжди проходить за участі правоохоронців, відсутній режим роботи дискотек тощо, що негативно впливає на виховання молоді поза школою.

Підбив підсумки координаційної ради і зачитав рішення з конкретними пропозиціями щодо поліпшення криміногенної обстановки в молодіжному середовищі голова райдержадміністрації Василь Щур.

Марія РУБЕЦЬ.
“Верховина” для mizgir.com.ua