Прокуратура Закарпаття: Минулоріч у регіоні оздоровлено лише 1300 із 5560 дітей-інвалідів

Органами прокуратури Закарпатської області постійно приділяється увага нагляду за додержанням законів щодо захисту прав дітей-інвалідів, чисельність яких в регіоні складає 5 560 осіб.

За інформацією прокурора відділу захисту прав і свобод дітей прокуратури області Лесі БОКОЧ, результати проведених у поточному році прокурорських перевірок засвідчили, що незважаючи на визначені Законом України „Про охорону дитинства” пріоритети захисту прав таких дітей, місцевими органами виконавчої влади та місцевого самоврядування не забезпечено створення належних умов для їх повноцінного життя, лікування, реабілітації, навчання, професійної підготовки, працевлаштування.

В порушення вимог законодавства реабілітаційними заходами охоплені не всі діти-інваліди. Перевірками були виявлені випадки, коли індивідуальні програми реабілітації носять лише формальний характер і не відповідають потребам хворих дітей. Незважаючи на те, що неповнолітнім даної категорії насамперед необхідне санаторно-курортне лікування, торік оздоровчими послугами було охоплено тільки 1300 дітей-інвалідів.

Не здійснюється належним чином і оздоровлення дітей із вадами, особливо тих, які знаходяться в інтернатних закладах. У минулому році оздоровили лише 1300 дітей-інвалідів. Окрім того перевірки медзакладів показали, що подекуди не складаються індивідуальні програми реабілітації дітей. Встановлено, що в одному з іршавських реабілітаційних закладів не має ліцензії на проведення реабілітації, заклад недостатньо забезпечений медзасобами, працює з порушенням санітарних та пожежних норм.

Внаслідок невиконання вимог ст. 26 Закону України „Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні” місцевими органами влади не створено умови для безперешкодного доступу та вільного пересування інвалідів, такі умови створені лише у 87,5 % загальноосвітніх закладів та 62,2% вищих навчальних закладів області. Крім того, навчально-виховний процес дітей-інвалідів у спеціальних загальноосвітніх закладах забезпечено тільки на 75 % спеціальною літературою.

Прокурорами також встановлені непоодинокі порушення законів при нарахуванні та виплаті соціальної допомоги, пенсій дітям-інвалідам, які призначаються із затримкою та не у повному обсязі.

Суттєві зауваження прокуратури викликає діяльність інтернатних закладів та спеціальних шкіл управлінь праці та соціального захисту населення і освіти та науки облдержадміністрації, де утримуються та навчаються діти-інваліди. Перевірками були виявлені порушення як санітарних, протипожежних норм так і умов утримання, навчання інвалідів, їх медичного забезпечення, своєчасного надання правового статусу та призначення державних соціальних допомог. До прикладу, у середньому на одну дитину-інваліда, вихованця інтернату управління праці та соціального захисту населення облдержадміністрації, передбачено 0,72 копійки для медичного забезпечення впродовж доби.

Проблеми виникають і з навчанням інвалідів. Наразі в області є 754 дітей, що навчаються вдома. В той же час тільки 15 із них залучені до позашкільного навчання.

Всього за результатами перевірок міжміськрайпрокурорами внесено 15 подань та приписів, ініційовано питання щодо притягнення до відповідальності 10 посадовців, поновлено права 345 дітям інвалідам.

Про результати перевірки прокуратурою області на адресу обласної державної адміністрації внесено подання про усунення виявлених порушень.

Прес-служба прокуратури області