Закарпаття: Чи мають право на допомогу по безробіттю особи з інвалідністю?

Відповідно до ст. 2 Закону України «Про зайнятість населення» безробітними визнаються працездатні громадяни працездатного віку, які через відсутність роботи не мають заробітку або інших передбачених законодавством доходів і зареєстровані у державній службі зайнятості як такі, що шукають роботу, готові та здатні приступити до підходящої роботи. Безробітними визнаються також інваліди, які не досягли пенсійного віку, не працюють та зареєстровані як такі, що шукають роботу.
Право на допомогу по безробіттю визначається Законом України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття».

Особи з інвалідністю, визнані в установленому порядку безробітними, які протягом 12 місяців, що передували початку безробіття, працювали не менше 26 календарних тижнів та сплачували страхові внески, мають право на допомогу по безробіттю залежно від страхового стажу. Розмір допомоги по безробіттю визначається у відсотках до середньої заробітної плати (доходу): до 2 років стажу – 50 відсотків, від 2 до 6 років – 55 відсотків, від 6 до 10 років – 60 відсотків, понад 10 років – 70 відсотків. Допомога по безробіттю виплачується залежно від тривалості безробіття у відсотках до визначеного розміру допомоги по безробіттю: перші 90 календарних днів – 100 відсотків, протягом наступних 90 календарних днів – 80 відсотків, у подальшому – 70 відсотків.

Однак інвалідам, звільненим з останнього місця роботи з підстав, передбачених ст. 37, пунктами 3, 4, 7, 8 статті 40, статтями 41 і 45 Кодексу законів про працю України, допомога по безробіттю не призначається. Також не призначається допомога по безробіттю особам з інвалідністю, визнаним безробітними, які протягом 12 місяців, що передували початку безробіття, працювали менше 26 календарних тижнів, а також особам, які бажають відновити трудову діяльність після тривалої (більше 6 місяців) перерви.

Інвалідам, які шукають роботу вперше, та іншим незастрахованим особам з інвалідністю, визнаним у встановленому порядку безробітними, допомога по безробіттю не призначається.

Світлана Русич, заступник начальника відділу організації сприяння працевлаштуванню обласного центру зайнятості